Prof. Dejan Stojković za AM govori ukratko o svom predavanju "Mini crne rupe na LHC-u" koje će da održi 16. juna na Institutu za fiziku u Zemunu.

AM: Ponovo ste u Srbiji i ovog puta držite predavanje na Institutu za Fiziku. Prethodno ste držali na Kolarcu 2007. i tonski snimak tog predavanja smo objavili ovde. U međuvremenu za Astronomiju ste napisali članak o crnim rupama i LHC. Ima li u Vašim istraživanjima nekih novosti na tu temu?

Prof. Stojković: U Astronomiji sam našim čitaocima dao osnovne podatke o Black Max-u, generatoru događaja po kome će se tražiti mini crne rupe na LHC-u. Novost je da smo pre par meseci objavili Black Max II. Od kako se Black Max pojavio, puno naučnih grupa u svetu, koje se aktivno pripremaju  za eventualna otkrića novih fizičkih fenomena na LHC-u, javilo se sa pitanjima, željama i sugestijama kako da Black Max napravimo jos boljim i sveobuhvatnijim a u isto vreme pristupačnijim za korisnika. Izašli smo u susret većini zahteva, na primer grupa iz Heidelberg-a je zahtevala da relaksiramo zahtev da je u fizikčim procesima barionski broj očuvan, jer nova fizika možda ne poštuje taj zakon i "generator događaja" koji insistira na tom zakonu jednostavno ne može da predvidi relevantne događaje.

Mislim da je Black Max definitivno spreman da isključi (ili potvrdi) teorije sa jakom gravitacijom koje predviđaju kreaciju mini crnh rupa i drugih interesantnih efekata na energijama dostupnim LHC-u.

Predavanje: Mini crne rupe na LHC-u

 

Author: Dejan Stojkovič, prof. dr

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži