pdf

Vodič za pravljenje sopstvenog
radioizotopskog generatora

Što naše sonde lete dalje od Sunca, korišćenje izotopske termoelektrike postaje sve izvesnije. Zašto je plutonijum tako neophodan? Zašto on, i nijedan drugi elemenat? Nađi ovde odgovor.


Plutonijum

Sećam se kada sam kao klinac (bilo je to još uvek vreme Hladnog rata) pročitao da su Amerikanci u leto 1961. lansirali prvi vojni satelit, nazvan „Transit 4A", na radioaktivni pogon . Bio sam mali i nisam shvatao kako je to moguće da kao gorivo za satelite služi uranijum , tada sinonim za atomsku bombu.

Čak i kada sam porastao, literatura je bila oskudna, i nisam mrdnuo dalje od mašte. Srećom, sa pojavom interneta informacija je bilo sve više i polako sam mogao da zavirim u taj svet nuklearnog napajanja kosmičkih letilica. Zato svake godine na tu temu napišem makar nekoliko tekstova – od istorijskih početaka pa do najnovije primene.

 

 shema

 

Preuzmite e-knjigut u PDF verziji
(16 strana, 2,93 MB)
download

pdf


 Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • dragant said More
  Miki, mani me sa 10.000 naučnika koji... 11 sati ranije
 • Duca said More
  Hm, ajde da krenemo sa nečim što će... 1 dan ranije
 • gost99 said More
  dobar dan
  mmm, divno i edukativnno.... 1 dan ranije
 • gost99 said More
  Gost99
  dobar dan
  Odlicno, hvala 1 dan ranije
 • dragant said More
  Duca reče da su YT, ako sam dobro... 3 dana ranije

Foto...