pdf

Rusi i Amerikanci se već decenijama, što javno što tajno, prepucavaju u vezi naoružanja, i to neće nikad da se promeni. Svako od njih ima svoje adute i vrlo retko se događa da jedna strana javno prizna da nema odgovor na vojne pretnje druge strane. „Satana“ je bio jedan od tih pretnji, dokazavši da sa njim nema šale.

Nuklearni_Satana
Postoji bilateralan dogovor Rusije i Amerike o smanjenju i ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja (čitaj atomskog naoružanja) i on se naziva START (STrategic Arms Reduction Treaty). Prvi dogovor je postignut u Moskvi 1991. godine (START I), i tom prilikom je iz arsenala naoružanja velikih sila povučeno ukupno 1.600 nuklearnih interkontinentalnih balističkih raketa koje su mogle da budu lansirane sa podmornica i bombardera, sa ukupno preko 6.000 nuklearnih bojevih glava[i]. Drugi dogovor (START II) su 2010. u Pragu potpisali predsednici Medvedev i Obama i on je stupio na snagu u januaru 2011. godine.

  Preuzmite u PDF verziji: 21 strana, 1,92 MB
download

pdf

792px-Peacekeeper-missile-testing510

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari  
Draško Dragović
+1 #2 Draško Dragović 06-04-2012 15:28
Billo mi je jako teško da pišem o atomskom oružju jer je ono neverovatno užasno - ništa drugo ne može ni približno da se meri s njim! Da nije tehničko-inženj erskog aspekta, nikada ni ne bih.
Iako zvanično glasna većina konstantno apeluje na svest i pamet čovečanstva, za sada nema naznaka da se to odnosi na ovu ekipu koja danas naseljava našu planetu. Tako meni izgleda ... Sa zebnjom pratim situaciju u Iranu
mmcc
+1 #1 mmcc 03-04-2012 14:36
U dokumentarnom filmu "Jangel - otac Satane", koji je prikazan 7. novembra 2011. godine na TV kanalu "Rusija 24". Film počinje, između ostalog, sa navodjenjem "predskazanja" Jagelu u mladosti: "Možeš doneti svetu dobro samo ako stvoriš apsolutno zlo". Do pojave tog apsolutnog zla SAD su imale doktrinu "preventivnog udara", a posle pojave "Satane" odgovor SSSR-a na SAD doktrinu je bio (totalno) obostrano uništenje. Zavladala je, čini se, doktrina "besmislenog atomskog rata". Jedan od aktera filma ukazuje "nedo bog da se takvo oružje ikad više pojavi". Ostaje da verujemo. D.Dragović tekstom podseća u kakvom svetu živimo.
Dodaj komentar