U februaru 2011, STS–133 „Discovery“ je poneo na Međunarodnu stanicu specijalni teret: adroida „Robonauta R2. Ali čini se da ruska svemirska agencija „Роскосмос“ ne želi da zaostaje za Nasom pa je odlučila da počalje sopstvenog robota na stanicu. Kreaturu, nazvanu „САР-400“, proizvela je kompanija „НПО Андроидная Техника“ pod pokroviteljstvom državnog instituta „ЦНИИмаш“ iz Moskve.

android

Ruski humanoidni robot „SAR–400“ se sprema za let na ISS.

robonaut-r2 Nasin „Robonaut R2“ je stigao u kosmos u februaru prošle godine, prvi put je uključen u avgustu, a prvi put je pokrenut u oktobru. Nema naznaka da će se ikad vratiti kući.

Izgleda da je krajem 2011. godine „SAR–400“ učestvovao u nekoliko testova u Zvezdanom Gradu kraj Moskve gde je proveravana kompatibilnost androida sa unutrašnjošću stanice, u čemu su pomogli model centralnog modula „Мир“ u Trenažnom centru za kosmonaute (ЦПК), veoma sličan modulu „Звезда“ koji se nalazi u jezgru ruskog segmenta ISS, kao i svemirski trenažer „Выход 2“ za aktivnosti u otvorenom kosmosu (EVA).

simulator Simulator je napravila Donska filijala Moskovskog centra za proizvodnju trenažera iz grada Novočerkaska. Na ISS Rusi moraju da nauče da lete sa američkim skafanderima a Amerikanci sa ruskim. Zato svi dolaze u ovaj centar na obuku.

„SAR–400“ je znatno skromniji od svog američkog kolege, kako u složenosti tako i u ceni, ali su njihovi ciljevi vrlo slični: proveriti u kojoj meri korišćenje androida u kosmosu može da olakša rad astronautima. „SAR–400“ je dizajniran da izvršava kompleksne manuelne operacije preko daljinskog upravljača, kao i „Robonaut 2“.

Roskosmos“ planira da pošalje „SAR–400“ na posao već 2014. godine, tako da ćemo za najkasnije dve godine moći da uživamo u najmanje dva robota na ISS, što nije tako loše. Nažalost, čuo sam da će bar na početku raditi „ženske“ poslove, kao što se čišćenje, spremanje stvari, ali i po koji servis – što unutra što van stanice. Čak će ga Rusi naučiti i da igra šah!

Linkovi

Humanoidni roboti u svemirskom centru
(Nauka/Fizika)

... Po prvi puta u povijesti svemirskih letova jedan će robot postati službeni član posade nekog svemirskog broda. Robonaut R2A očekuje lansiranje brata R2B u svemir U teretnom prostoru raketoplana ...

Humanoidni robot uskoro novi član posade ISS
(Astronautika/ISS)

... kapaciteta ISSa. Planira se dodatni, sedmi član posade. Robonauti kao nova posada na ISS Humanoidni, čovjekoliki roboti danas su stvarnost. Američka svemirska agencija u suradnji ...

Oni dolaze: Robonauti
(Nauka/Fizika)

Robonauti tipa 2 (R2) su brzi, osjetljivi, po potrebi nježni ili jaki strojevi s mogućnošću verbalne komunikacije s ljudima. Biti će u stanju samostalno izvoditi radne operacije, čučnuti, podignuti kamen ...
Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 13 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...