Ruska glumica, reditelj i prateći profesionalni astronaut, juče u utorak (4.10.2021), poleteli su ka Međunarodnoj svemirskoj stanici na letu Sojuza MS-19. Njihova misija je da snime prvi igrani film u svemiru. To bi bio prvi tzv. celovečernji film snimljen na licu mesta, u svemiru. Znamo da su dosadašnji kadrovi filmova koji se dešavaju u svemiru snimani u studiju ili pomoću kompjuterskih tehnika. Setimo se šta je Kjubirik rekao: Film koji bude bolji od Odiseje 2001, moraće biti snimljen na licu mesta. Verovatno, ali malo verovatno da će to uspeti baš ovom prvom filmu.

1

Pre lansiranja Sojuza MS-19 posada je pozirala za fotografe. Glumica, astronut i režiser.

Putovanje do MKS je trajalo samo 3 sata (obično traje između 8 i 22 sata u nekoliko orbita) i dve orbite. Prvo takvo kratko putovanje obavio je 2020. godine Sojuz u misiji MS-17, sa dva ruska i jednim američkim astronautom.

Automatsko pristajanje na MKS nije uspelo, tako da je astronaut Škaplerov, kome je ovo treća misija do MKS, prešao na ručno upravljanje i pristao na ruski deo MKS.

2

Nakon dolaska na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Dva člana filmske ekipe, glumica Julia Sergjevna Peresiljd (Ю́лия Серге́евна Переси́льд) i režiser Klim Šipenko, provešće skoro dve nedelje na MKS pre nego što  17. oktobra uđu u svemirsku letelicu MS-17 Sojuz, koja je na MKS pristala pre skoro godinu dana. Pridružiće im se Oleg Novicki, astronaut koji je na stanici od aprila.

Kao glumica, Julija je odigrala 70-ak uloga, a ruske filmske publikacije proglasile su je među 10 najboljih glumica mlađih od 35 godina. Možda je među ruskim filmofilima najpoznatija po filmu „Bitka za Sevastopolj“ (2015), u kojem je igrala ulogu Ljudmile Pavličenko, najsmrtonosnije snajperistkinje Crvene armije tokom Drugog svetskog rata.

3

JulijaPeresiljd na ceremoniji dodele nagrada predsednika Ruske Federacije 2012. u Kremlju.

Ali sve to ne bi bilo dovoljno da joj obezbedi mesto u orbiti: Odabrana je za let između 3.000 kandidatkinja u dvostepenoj proceduri odabira koja je uključivala i testove kreativnosti i stroge preglede medicinske i fizičke sposobnosti.

4

Julija Peresiljd, ruska glumica, tokom treninga na kosmodromu Baikonur u Kazahstanu prošlog meseca.

Radni naslov filma je „Izazov“, a govori o hirurgu, koga glumi Julija, koja se upućuje u hitnu misiju na svemirsku stanicu kako bi spasila život bolesnog kosmonauta. Najavljeno je još nekoliko detalja o zapletu i snimanju na stanici, a NASA je u utorak objavila da Novicki, jedan od ruskih astronauta koji se trenutno nalazi na stanici, igraće ulogu bolesnog kosmonauta.

Zapravo, smimanje filma je počelo samim lansiraranjem. Posada je, koristeći ručne kamere na kapsuli i u svemirskoj stanici, počela da snima scene za film dok se svemirska letelica približavala ka MKS. Oko 35 do 40 minuta, od celog filma, biće u svemiru.

Produkcija filma je zajednički projekat koji uključuje rusku svemirsku agenciju Roskosmos, Channel One i Yellow, Black and White, ruski filmski studio.

Interesanto je da je Ruska svemirska agencija krenula u slanje neprofesionalnih astronauta u svemira nedugo posle SpaceX-a i Virgine Galactia. Očigledno Roskosmos iznalazi načine da iskoristi mogućnosti koje ima pošto su prihodi drastično smanjeni od kada Rusi nisu jedini koji imaju brod koji stiže do MKS.

Izvori:

https://www.npr.org/2021/10/05/1043331626/russian-movie-international-space-station-yulia-peresild

https://www.youtube.com/watch?v=21X5lGlDOfg

https://en.wikipedia.org/wiki/Yulia_Peresild


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 3 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...