Kada je u pitanju vasiona, najveće od svih pitanja, za koje nemamo odgovor je: kako je Vasiona nastala? Danas zahvaljujući savremenim teleskopima, novim teorijama i računarskim simulacijama smo bliže odgovoru, ali je pitanje da li ćemo doći do zadovoljavajućeg odgovora.

VasionaDT
Danas fizika raspolaže sa nekoliko teorija kako bi se u laboratorijskim uslovima mogla začeti nova vasiona.

Zamislimo scenario da nas poseti ili dođe u kontakt sa nama daleko naprednija prijateljska civilizacija i da nam da odgovore na najvažnija pitanja fizike i astronomije. U scenariju A kažu nam, jeste bili ste na dobrom putu, svemir je krenuo iz fluktuacije vakuma Velikim praskom. U scenariju B kažu nam, u pravu su bili vaši fizičari koji su ukazivali da vasiona postoji večno i nalazi se u neprekidnom ciklusu širenja i sažimanja. Da li bismo bili zadovoljni i jednim scenarijem? Naravno da ne bismo jer nam se ne sviđa da je postojao početak, jer se u nama nameće pitanje šta je bilo pre, a ni da je sve krenulo iz ničega. A ne bismo bili zadovoljni ni sa varijantom da svemir postoji večno, jer je naš um uslovljen tako da prepoznaje samo stvari koje imaju početak i kraj. O oba ova scenarija smo pisali više puta u raznim člancima.

Da li postoji treća mogućnost? Da je naš univerzum stvoren? Stvoren od strane nečega (civilizacije) toliko naprednog (tehnološki) da je sposobno za takav poduhvat. Mogućnost da je naša vasiona stvorena treba razlikovati od ideje da postojimo u simuliranoj stvarnosti o čemu smo takođe pisali OVDE.

Mogućnost stvaranje je možda slabije istražena zato što je na liniji učenja glavnih svetskih religija, da je svet stvoren od strane vrhovnog entiteta, koga ljudi i njihove religije odavno nazivaju stvoriteljom, tj. Bogom.

Da li je moguće stvaranje vasione? Dva stuba savremene fizike su kvanta mehanika i teorija gravitacije. I jedno i drugo je teško za razumevanje i nekompletno. Crne rupe su zahvalna mesta na kojima je naša fizika u potrazi za jedinstvenom i celovitom teorijom svega, ali za sada nema naznake ujedinjenju teorija. Ali napredna civilizacija bi mogla da nađe odgovore i zahvaljujući njima da ima sposobnost da u laboratorijskim uslovima stvori novi univerzum. Pošto naš univerzum ima ravnu geometriju sa nultom neto energijom, napredna civilizacija je mogla da razvije tehnologiju koja je začela univerzum ni iz čega kroz kvantno tuneliranje. Mogućnost stvaranje kroz mehur lažnog vakuma navedena je u referenci. Savremeniji pristup je kroz koliziju monopola, takođe vidi referencu.

U tom slučaju, tehnološki nivo civilizacija ne bi trebalo da merimo po tome koliko snage civilizacija koristi, kao što sugeriše skala koju je zamislio Nikolaj Kardašev. Umesto toga, trebalo bi da se meri sposobnošću civilizacije da reprodukuje astrofizičke uslove koji su doveli do njenog postojanja.

Jasno nam je da smo mi na vrlo niskom tehnološkom nivou, pošto nismo u mogućnosti da stvorimo ni uslove pogodne za život na našoj planeti u slučaju da se Sunce ugasi. Zapravo još smo i niže, civilizacijski, jer uništavamo prirodna staništa, brojne životinjske i biljne vrste, kroz zagađivanje planete, klimatske promene i eksploataciju resursa, koristeći našu "naprednu" tehnologiju. Civilizacija iznad je ona koja može da stvori životne uslove nezavisne od postojanja zvezde domaćina. I konačno civilizacija najvišeg nivoa bi bila ona koja ima sposobnost da stvori vasionu.

Vasiona 2

Ilustraciju za priču Poslednje pitanje, Isaka Asimova u kojoj je još 1956. god. izneo ideju da dovoljno razvijena tehnologija može da stvori novu vasionu. Danas tu ideju proučavaju fizičari.

Čitaoci naučne fantastike verovatno znaju za priču Isaka Asimova: Poslednje pitanje (The Last Question). Priča je čak iz 1956. god i u njoj čovečanstvo, kroz svoju naprednu tehnologiju uspeva da na kraju, kada je sva energija potrošena, entropija dosegla maksimum i sve zvezde pogašene, da stvori novu vasionu, izgovarajući rečenicu: Neka bude svetlost (reči koje Bog izgovara pri stvaranju sveta. Stari zavet, Prva knjiga Mojsijeva).

Čak i kada bismo došli do saznanja da je naša vasiona stvorena, pitanja postanja tvorca i njegove vasione ostaju otvorena (kao i u slučaju da živimo u simuliranoj stvarnosti), ali jedna stepenica u naučnom traženju odgovora bi bila pređena.

Izvori:

https://medium.com/predict/to-create-a-universe-in-a-lab-80ea78b1a2bd 

https://www.scientificamerican.com/article/was-our-universe-created-in-a-laboratory/ 

Reference:


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 15 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 4 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...