ažurirano 27.1.2023.

Od vajkad se na nebu dešavaju čuda o kojih su neka tako upadljiva i strašna da su ih se čitavi narodi plašili, a učeni ljudi razbijali glavu da ih objasne. Vidite planetu koja se lagano i monotono kreće kroz sazvežđa, a onda jedne noći primetite da je ona stala i krenula unazad. Sve ostalo na nebu izgleda normalno, sem što jedna „zvezdica“, bez vidljivog razloga počne da se kreće na suprotnu stranu. Kasnije se opet vrati svom redovnom putovanju kroz zvezde.

O tome postoje i vrlo stari zapisi. Jedan potiče iz Asirije i uklesan u kamen 14 vekova pre nove ere, a govori o takvom kretanju Merkura. Evo kako takvo kretanje ponekad možemo da zapazimo na nebu.

Apparent retrograde motion of Mars in 2003
By Eugene Alvin Villar (seav) - Own work, CC BY-SA 3.0, 

I da još jednom ponovimo gradivo: ako zanemarimo dnevno kretanje neba od istoka prema zapadu (do čega dolazi zbog rotacije Zemlje), planete se kreću kroz sazvežđa od zapada ka istoku. Zatim u jednom momentu stanu i krenu nazad, ka zapadu. Takvo kretanje astronomi zovu retrogradno kretanje.

Otkud retrogradno kretanje koje je toliko mučilo astronome starog doba? Pa, pre svega treba naglasiti da ono zapravo ne postoji, planete se od svog nastanka kreću kako su i počele. Ali posmatrano sa Zemlje povremeno se dobije utisak retrogradnog kretanja prosto zato što sve planete kruže oko Sunca po različitim orbitama, pa se povremeno desi da neka planeta prividno u tom kretanju zaostaje. Evo crteža:

 retrogradno

Pratite kretanje Zemlja (Z1 do Z5) i projekciju Merkura (M1 do M5) na nebeskoj sferi.

Naravno, retrogradno kretanje nije uočljivo samo sa Zemlje, već sa svih drugih planeta i uopšte svih drugih tela koja kruže oko Sunca.

Cela priča o ovom neobičnom kretanju posebno je zanimljiva baš za Merkurijance. Dakle, posmatrano sa površine Merkura Sunce ima čudno kretanje. Tamo se Sunce pojavi i diže nad horizontom, zatim lagano stane, krene nazad, pa onda opet pođe napred. O tome više ovde

Inače, evo još video priloga:

 


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 4 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 4 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 4 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 15 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 20 sati ranije

Foto...