Možda ovaj tekst, na prvi pogled nema veze sa astronomijom, ali stanje svetske ekonomije govori nam koje su države ekonomski najmoćnije i samim tim najpozvanije da ostvare astronomske poduhvate.

Samo četri zemlje: SAD, Kina, Japan i Nemačka, čine više od pola svetske ekonomije gledano kroz bruto društvneni proizvod (BDP). Samo BDP Sjedinjenih Američkih država je veći od 170 zemalja. Prve su u svetu po izvozu poljoprivrednih proizvoda, i to ubedljivo. Najveći su prodavac oružija i 80% svetske medicinske opreme. Svi im daju novac, jer bez Wall streeta nema gradnje u svetu (Kina se relativno nedavno pojavila kao kreditor na svetskom nivou). Bogati su i imaju ogromno unutrašnje tržiste na kome neumereno troše. 

U ovoj vizualizaciji prikazani su BDP po zemljama za 2021. godinu na osnovu procenjenih podataka Međunarodnog monetarnog fonda.

BDP uzima u obzir ukupnu tržišnu vrednost proizvedenih dobara i pruženih usluga u zemlji u određenom vremenskom okviru, kao što je kvartal ili godina. Pored toga, BDP uzima u obzir rezultate usluga koje pruža vlada, kao što je novac potrošen na odbranu, zdravstvenu zaštitu ili obrazovanje.

1

Celokupna svetska ekonomija na jednoj slici. Pritisnite na sliku da dobijete uvećani prikaz. Ako pritisnete OVDE, dobićete uvid u ostale države koje nisu na slici.

Napomena u vezi mernih jedinica. Američki trilion (T na slici) je evropski, time i naš bilion, a američki bilion je naša milijarda (B na slici).

Zanimljivo je videti gde se nalazimo mi. Srbija (bez KIM), Hrvatska i Slovenija su na 0,06T, tj. 60 milijardi. BIH na 20 milijardi, Severna Makedonija i tzv. Kosovo na 10 milijardi.

Tri najveće ekonomije (SAD, Kina i Japan) su zaista i najjače u astronomskim i aeronautičkim poduhvatima. Nemačka bi mogla da da veći svoj doprinos. Za njima je i Indija. Rusija sa ekonomijom slabijom od Italije, a malo boljom od Španije, još se dobro drži.

Izvor:

https://www.visualcapitalist.com/visualizing-the-94-trillion-world-economy-in-one-chart/   

  


Komentari

 • Звонко said More
  A ja bih izabrao Mihaijla... 2 dana ranije
 • dragant said More
  Foto Oriona, Zemlje i Meseca baš je... 2 dana ranije
 • selena said More
  Tako piše u izvornom tkestu... 2 dana ranije
 • Zoran said More
  "... etan i metan, koji su tečni na... 2 dana ranije
 • selena said More
  Ja mislim da se taj kamen nalazi u... 4 dana ranije

Foto...