VZkonf

Pre nešto manje od četiri milijarde godina na Zemlji je nastao život. Bilo je to nakon haotičnog bombardovanja planete krhotinama, asteroidima, kometama i drugim telima preostalim nakon formiranja planeta. Atmosfera Zemlje bila je zagušljiva, puna otrovnih gasova bar za današnji živi svet, ali takva sredina je izgleda jedino i mogla da iznedri život. Bio je to sasvim neprimetan život, najjednostavniji moguć, ali razmnožavao se. Trebalo je da prođu milijarde godina da bi po Zemlji počeli da hodaju složeni organizmi i još stotine miliona godina da se kod nekih bića pojavi misao i svet.

To je u najkraćem istorija života. Ono što nas sve interesuje da li je takav put bio neminovan, da li je život morao da nastana, kao i da li je inteligentni život logična pojava u svemiru. I to ne samo ovde kod nas nego bilo gde u tom beskonačnom prostranstvu. 

O tome razgovaraćemo 

U subotu 25. jula 2020.

u 20 sati

Na Youtube kanalu

Sa astrobiologom prof. dr Draganom Gajićem sa niškog PMF

U razgovoru učestvuju i:

dr Milan Milošević, PMF Niš; 
prof. dr Dušan Mrđa, PMF Novi Sad; 
Jelena Milutinović, Beograd
Aleksandar Zorkić, Novi Sad.

Tokom prenosa gledaoci će moći da postavljaju pitanja i komentare preko Youtube kanala.

Svoja pitanja možete poslati i pre početka razgovora na adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Postoji ogromna literatura o vanzemaljskom životu, a niže su navedeni linkovi na neka članke o tome u AM

  


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži