aliens

ili: Fermijev paradoks iz drugog ugla

Bili Lala i astrobiolog u popisnoj komisiji pa tako pošli da popisuju stanovnike jednog mesta. I dođu oni do jedne kuće, zvone na vrata, ali niko se ne javlja. Lupaju, niko se ne javlja. Vire kroz prozore, ne vide nikog. Viču, lupaju, niko se ne javlja. Na kraju uzvikne Lala sa čuđenjem: „Ta di su?“ (Where is everybody) i na posletku kaže astrobiologu, „Ajdemote mi, nema ovde nikog“.

Ali astrobiolog ni da čuje. Kaže: „Nikog ne vidimo, ne čujemo, niko nam se ne javlja, mora da postoji razlog za to. Hm, hajde da vidimo zašto sene javljaju: možda zato što nas izbegavaju, možda zato što im nije interesantno da pričaju s nama, možda se i javljaju ali ih mi ne čujemo, možda ne reaguju na zvono i lupanje po vratima, možda su se ubili, možda su jako sitni pa ih i ne vidimo... Eto ti paradoksa.“

Dobro, vic i nije neki, ali pokazuje kako rezonuju astrobiolozi. Uvrteli su u glavu da aliensi postoje i drukčije ne mogu da razmišljaju. Kakve god dokaze suprotne njihovom ubeđenju da im navedete oni će naći načina da ih protumače u prilog svojih stavova. To nije ništa neobično, tako rade i svi vernici u boga, u političkog vođu, svi roditelji i svi zaljubljeni. To je u redu, ali toga treba biti svestan. Svi mi smo puni predrasuda samo to ne primećujemo.

Od jednog običnog, sasvim logičnog i banalnog pitanja Enrika Fermija astrobiolozi su napravili čitav mit.

Dakle, sedeli u jednoj pauzi za ručak Fermi i nekoliko njegovih prijatelja i pričali o svemu pa i o letećim tanjirima. I tako se nametnula tema o vanzemaljcima. A Fermi se ze zamislio pa u jenom trenutku reče: „Pa dobro, gde su svi ti vanzemaljci“ („Where is evrybody?“). Drugim rečima: s obzirom na veličinu i starost naše galaksije, da ih ima kao što se pretpostavlja, oni bi odavno morali da budu ovde. Bar ovi iz naše galaksije.

OK, taj ručak su Fermi i prijatelji brzo i zaboravili jer ljudi su imali važnijeg posla, ali priče su se dokopali neki ljubitelji vanzemaljaca i naduvali je. Wow, kako je to bio inteligentan fizičar taj Enriko, zamisli izračunao, i to za vreme ručka, na salveti, da su vanzemaljci morali već da nam se ukažu! A nisu! Eto ti paradoksa!!! Sjajno, Fermijev paradoks. Izračunao čovek, na salveti (ta salveta je u gotovo svim prepričavanjima ovog događaja nezaobilazna). Genije! (Pa jeste bio genije, naravno, samo ne zbog ovog.) Pa se onda daju na raspravu zašto vanzemaljaca nema. Pa razmatraju problem iz svih mogućih i nemogućih uglova. Pa prave teorije o tome.

Sve to jeste prijatna intelektualna priča, samo mnogo liči na beskrajne rasprave koje su se sredinom 17. veka vodile o obliku krsta na kojem je razapet Isus ili o broju eksera s kojim je on bio prikovan za isti. Drugim rečima: puno pametnih rasprava – rezultat nikakav.

***

Zašto i na osnovu čega smo uvereni da postoje vanzemaljske civilizacije? Kakvim dokazima raspolažemo? O tome kroz koji dan.


Prethodni tekst: Najčuvenija formula astrobiologije


 

Komentari  
damirko
0 #6 damirko 25-01-2022 23:31
Poštovani @Miki,
uz svo poštovanje vašeg stava moram reći da se ne slažem sa njim. Ljudska radoznalost i intelekt ne priznaju granice, bez obzira na oblast. Ukoliko u startu uvedete pretpostavku o nemogućnosti rešavanja nekog intelektualnog izazova postavlja se pitanje šta preostaje? Dogma.
Miki
0 #5 Miki 25-01-2022 12:48
Bojim se da nam Mario neće odgovoriti, jer je njegov komentar iz 2011. godine. Ovo sada je "reizdan" tekst iz 2011. na Astronomiji.
Tema je beskonačno zanimljiva, i beskonačno "besmislena", jer bez ili konatakta sa njima, ili istraživanja cele vasione, nećemo naći odgovor. Možemo samo da se intelektualno zabavljamo temom.
drago dragović
+1 #4 drago dragović 24-01-2022 19:00
Ograđujem se, lično mi je smešno da se neko bavi štamparskim greškama a ne suštinom. Recimo, Mariov comment zavređuje tisuću puta veću pozornost od Saletove spisateljske malenkosti.
Mario, Mario ... za početak mi objasni kakva je to 'službena' znanost, a kakva je ta 'druga'? Umirem da saznam. Ako hoćeš javi mi se lično
Aleksandar Zorkić
+3 #3 Aleksandar Zorkić 24-01-2022 00:28
Citat Petar:
Da li bi ti, Aleksandre, bez prinude, pristao da još jednom pročitaš svoje tekstove pre nego što ih objaviš? Samo da popraviš greške u kucanju i (nenamerne?) gramatičke?!

Naravno. Šta više odmah sam to uradio i pronašao sam nekoliko grešakta (zapravo to je uradio spell checker).
Greške u pisanju i kucanju me, priznajem, prate od detinjstva. Ja ih jednostavno ne primećujem.
Dakle, hvala, isrpavio sam ono što sam nekako uočio, hvala.
Petar
0 #2 Petar 23-01-2022 21:50
Da li bi ti, Aleksandre, bez prinude, pristao da još jednom pročitaš svoje tekstove pre nego što ih objaviš? Samo da popraviš greške u kucanju i (nenamerne?) gramatičke?!
Mario
-5 #1 Mario 23-11-2011 10:02
Alieni su ovdje i to odavno. Postoje brojni arheološki nalazi i povjesni dokumenti koji nepobitno dokazuju prisutnost vanzemaljaca na Zemlji unatrag nekoliko tisuća godina.
Problem je što službena znanost sve to sustavno ignorira i zataškava. Kad i pokušaju dati neko "realno" objašnjenje, to izgleda više nego smiješno i žalosno.
Zašto to rade?
Dodaj komentar