U našoj galaksiji ima 200 milijardi zavazda – najmanje. Možda ih je i duplo više, ne zna se precizno. Oko mnogih zvezda kruže planete i to znači da postoje milijarde takvih planete, ne zna se tačno koliko. Ali postoje i planete koje nemaju neku svoju matičnu zvezdu, koje lutaju međuzvezdanim prostranstvima. Brojem takvih planeta su se bavili astronomi u Lajdenu, u Holandiji. Po njihovim računima u našoj galaksiji takvih planeta ima oko 50 milijardi. Dakle, 50 milijardi planeta koje lutaju po galaksiji a da nisu gravitaciono vezani ni za jednu određenu zvezdu.

Trapezium star cluster Orion VLT 2017Trapez. Image via ESO/M.McCaughrean et al. (AIP).

Ali do danas je otkriveno svega desetak takvih planeta pa se nameće interesantno pitanje: kako su astronomi uspeli da izračunaju koliko lutajućih planeta postoji u našoj galaksiji. 

Pa, za ovakav zaključak astronomima je pomogla kompjuterska simulacija. Oni su posmatrali zvezde Trapeza u Orionovoj maglini iz istoimenog sazvežđa. Simulacijom je obuhvaćeno ukupno 1500 zvezda sa 2522 planete koje kruže oko 500 zvezda Trapeza. Rezultat simulacije: 357 planeta postaju slobodne odlaze od svojih matičnih zvezda tokom 11 miliona godina. Od ovog borja planeta 251 će ostati unutar zvezdanog jata, a ostale će i to jato napustiti.

Kada su došli do ovog podatka astronomi su rezultat ekstrapolirali na ostatak galaksije, koja, kako rekosmo ima bar 200 milijardi zvezda od kojih su mnoge smeštene u jedno od više hiljada zvezdanih jata. Uostalom zvezda nastaju u ogromnim oblacima i to u društvu drugih sestrinskih zvezda. 

vsplVansolarna planeta, umetnička predstava

E sad, pomenuta simulacija govori da je jedna četvrtina zvezda (od posmatranog broja) izgubila jednu ili više planeta, te izlazi da ih takvih planeta siročića u galaksiji ima oko 50 milijardi. 

I ovo su umerene procene, jer verovatno broj planeta u Mlečnom putu nadmašuje broj zvezda. Uostalom, oko našeg Sunca kruži čak osam planeta. Moguće je sasvim da je naš solarni sistem bio bogatiji planetama, ali ih je bar dve izgubio, kažu holandski astronomi. 

Izvor: EarthSky

Maglina Orion

 


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 19 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 20 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 21 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije

Foto...