Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Dok ovo pišem, gledam sajt misije: sonda 'Mars 2020' je prevalila oko 285.700.000 km od kuće, u odnosu na Sunce leti brzinom od 92.853 km/h i do Marsa joj treba još oko 185.165.000 km. To je manje od 100 dana krstarenja.

1
Jedan električni kabl je izvireo ispod izolacionog materijala snimljen unutar letilice 'Mars 2020' na putu ka Crvenoj planeti. Slika je napravljena kao mozaik od tri slike napravljene roverovom prednjom levom Hazcam kamerom tokom rutinske provere 19. oktobra 2020.

Sletanje se očekuje 18. februara 2021. u 15:43 EST, sa potvrdom koju će primiti Nasina laboratorija za mlazni pogon JPL nekih 11,5 minuta kasnije.

Marsov automobil sa šest točkova zadužen je za vožnju po krateru - za koji se veruje da je pre nekoliko milijard godina predstavljao Marsovsko jezero - da traži znakove drevnog mikroskopskog života, sakuplja i sačuva Marsovo kamenje i regolit (krhotine i prašinu), i utre put ljudskom istraživanju Crvene planete.

'Iako šest ipo meseci putovanja od Zemlje do Marsa zovemo 'krstarenjem', uveravam vas da se to samo tako zove', rekao je rukovodilac projekta John McNamee iz JPL-a. 'Između provera kosmičke letilice i planiranja i simulacija našeg sletanja i površinskih operacija, čitav tim radi na našem istraživanju kratera Jezero.'

9. novembra tim misije je potvrdio da je pogonski podsistem sletnog stepena, koji će pomoći u spuštanju rovera na Mars, u dobrom stanju. Sutradan, 10. novembra, svoju pažnju su usmerili na instrumente rovera PIXL i SHERLOC. LVS(Lander Vision System) je otišao 'pod mikroskop' 11. novembra; a instrument SuperCam dan nakon toga. Danas, 18. novembra, tim planira da izvede manevar za korekciju trajektorije, koristeći osam trastera krstarećeg stepena, kako bi precizirao put letilice prema Marsu.

Misija je već isprobala nekoliko probnih scenarija kako bi pomogla u proceni procedura i obučila kontrolore misije 'Mars 2020' za važne momente koje dolaze. Tokom nekih od ovih višednevnih testova, tim se susreće s neočekivanim izazovima koje im šalju kolege koji igraju ulogu 'gremlina'. Čak i s izazovima koji su se pojavili tokom probnog sletanja još 29. oktobra, tim je uspeo da uspešno spusti simulirani rover 'Perseverance' na Mars.

Još jedna važna prekretnica misije uvežbavala se prošle nedelje, 16. novembra, kada je tim započeo petodnevnu simulaciju površinskih operacija - uključujući vožnju roverom i uzimanje uzoraka. U decembru tim očekuje pojavu jednog ili dva gremlina tokom još jedne petodnevne simulacije roverskog prelaza s desantnih na površinske operacije.

2
Tokom sletanja, brodski softver će automatski tražiti mesto određeno za letanje. Sistem LVS će morati da redukuje početnu pozicionu grešku od 3,2 km na samo 40 m za samo 10 sekundi.

3

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 4 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...