astronomi

Postoji više istaknutih astronoma od 17. veka do danas za koje u njihovim biografijama piše da su bili i Kraljevski astronomi. To, bez daljeg objašnjenja jer se pretpostavlja da znamo kakva je to dužnost biti Kraljevski astronom. 

Evo kratkog članka o Kraljevskom astronomu iz Vikipedije (linkovi u tekstu vode na članke u Vikipediji).

 

Kraljevski astronom (Astronomers Royal) je položaj starijeg istraživača pri kraljevskom domaćinstvu Velike Britanije. Postoje dva zaposlena u ovom odeljku, gde stariji nosi zvanje Kraljevskog astronoma, što je položaj uspostavljen 22. juna 1675. godina, a drugi je Kraljevski astronom za Škotsku, koji postoji od 1834. godine. 

Čarls II Stjuart, koji je osnovao Griničku opservatoriju 1675. godine je postavio prvog Kraljevskog astronoma, Džona Flemstida "da odmah sebe postavi da sa najvišom pažnjom i odgovornošću prečisti tabele kretanja neba, kao i tačna mesta fiksiranih zvezda, da bi otkrio tu toliko ženjenu longitudu mesta, radi usavršavanja umetnosti navigacije." 

Od tog vremena, pa sve do 1972. godine, Kraljevski astronom je bio i direktor Griničke opservatorije. Kraljevski astronom prima stipendiju od 100 funti godišnje i član je kraljevskog domaćinstva, i nalazi se pod autoritetom Lorda Čemberlejna. Nakon odvajanja dva zaduženja, pozicija Kraljevskog astronoma je u većini slučajeva bila na volonterskoj osnovi, mada ipak ostaje u službi vladara radi davanja saveta što se tiče astronomskih i povezanih naučnih pitanja, i ovaj posao nosi sa sobom veliki prestiž.

Pre je takođe postojao i Kraljevski astronom za Irsku.

Kraljevski astronomi

 


Komentari

  • Baki said More
    Zadovoljstvo je nešto skromno dodati... 15 sati ranije
  • goran01 said More
    8) symbiotic universe!!! 8)
    hoce biti... 2 dana ranije
  • goran01 said More
    vrh:Dvrh:Dvrh evo sada sa soc net : X... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Stvoren 1980-ih, Habbl teleskop je još... 2 dana ranije
  • polux11 said More
    800 km je jedan pedeseti deo obima... 3 dana ranije

Foto...