Ovo su dva meteorska roja u Decembru mesecu, koga prati amaterska radio-astronomska observatorija (ARAO). ISON je kometa koja je proglašena za kometu koju ćemo nada se pratiti i dalje, ali sa boljom optičkom tehnikom.

ARAO je u pripravnsti, iz razloga da će uticaj Sunčevog vetra doprineti, da delići komete prouzrokuju – poboljšaju, radio odjek meteorskog roja Geminidi, kao i Ursidi u ovom mesecu, iz razloga da Sunčev vetar ima uticaj, a svi Sunčevi regioni su u geoefektivnoj poziciji prema Zemlji. Da li će to baš tako biti, ili će čestice Sunčevog vetra biti brže, uporedićemo kada se pojavi meteorski roj Geminidi, i Ursidi. Projekat koga je pokrenuo ARAO još na poćetku 24. Sunčevog ciklusa, pod nazivom "Uticaj Sučevog vetra na meteorske rojeve" ISON može biti ta kometa.

Author: Žan Disterlo

Komentari   

trabant
0 #1 trabant 04-12-2013 20:35
Poštovani,
ISON ne može biti ta kometa, a evo i zašto:
- "delići komete" koje pominjete i koji izazivaju, a ne potpomažu meteore, kreću se po putanjama koje su slične matičnom telu. Zbog ove karakteristike mi i znamo sa kojih objekata potiču određeni meteoroidi. Sličnim, jer prašina dobija neku početnu brzinu pri izbacivanju sa jezgra komete, i zbog negravitacionih sila (pritisak zračenja, itd.) koji dodatno deluju na prašinu.
- susret sa prašinom je jedino moguć, ako se orbite meteoroida seku sa Zemljinom.
- Zemljina orbita se nalazi u ravni ekliptike.
- za susret je neophodno da čestice prašine i sama C/2012 S1 (ISON) prodiru kroz ovu ravan na rastojanju od oko 1 au.
- svaka orbita inklinacije različite od 0 ima dve tačke prodora. Uzlazni i silazni čvor.
- za kometu C/2012 S1 (ISON) ove tačke su na 0.79 au i 0.013 au, odnosn daleko od tih magičnih 1 au.
- kako ovo nije ispunjeno ne vredi ni razmatrati da li se Zemlja na svojoj orbiti nalazi na "pravom mestu" za susret sa materijalom koji potiče sa ove komete.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži