Ovo je kalendar meteora za decembar mesec 2009. godine. Sačinjen na osnovu podataka Internacionalne Meteorske Organizacije (IMO), i u njega smo svrstali samo meteorske rojeve koji su vidiljivi sa naših prostora. Uživajte u meteorima i želimo vam  koliko toliko vedre i tople(s obzirom da je zima) neprospavane noći na terenu!

MONOCERIDI

 

Aktivnan
27 novembar - 17 decembar
Maksimum
9 decemabr
ZHR
2+
V
42 km/s
r
3

 

 

Monoceridi su veoma slab meteorski roj. Metori, pripadnici ovog roja, su često tamni i neinteresantni. Mesec, -10.4 mag, tako da će poprilično smetati posmatračima. Mada nije na odmet na ovakvim rojevima isprobavati nove metode posmatranja i opremu.

GEMINIDI

Aktivnan
7 decembar - 14 decembar
Maksimum
14 decemabr
5:30 (UT)
ZHR
120
V
35 km/s
r
2.6

 

 

Geminidi, napokon je došlo i vreme na njih, veoma jak i spektakularan roj, često masivnijih čestica (dakle svetlijih meteora). Ove godine za razliku od prethodne tri, Meseca neće biti, tako da nam ove godine on neće praviti problem i moćićemo da uočimo i meteore znatno slabijeg sjaja. Blizanci (sazvežđe iz kog će se meteori pojavljivati) kulminira oko 02 h, a sa posmatranjem se može početi znatno ranije, već od  ponoći. Dakle od 7.12. pa narednih sedam dana produkti komete 3200 Pheaton, pri brzini od 30-ak km/s, će "bombardovati" našu atmosferu praveći spektakularan "vatromet" koji se mora otpratiti. Za položaj radijanta pogledajte ilustraciju.

Geminidi

 

 

 

 

 

 

Ursidi

Aktivnan
17 decembar - 26 decembar
Maksimum

22 decemabr

13:30 (UT)

ZHR
14
V
33 km/s
r
3

Ursidi su nažalost veoma slabo posmatran roj, tako da se o njima  nema mnogo podataka, tako da je to dodatan motiv da izadjete na neku od gore navedenih decembarskih noći i pravc na posmatranje. Radijant (pogledaj ilustraciju) se nalazi u cirkumpolarnom delu neba tako da je uvek tu, ali bi najbolje bilo početi posmatranje oko lokalne ponoći, takodje za ovaj roj se mogu koristiti sve metode posmatranje, ali uprskos tome kroz godine pokazalo se da vremenski uslovi nisu bili naklonjenni većini posmatrača.

Ursidi

Dodatak:

Sem gore navedenih rojeva, aktivnis su jos neki poput Koma Berenicida, koji su izostavljeni zbog prošlo godišnjih odstupanja, pa da vas ne bismo lagali nismo ih spomenuli. Sigurno je da su aktivni od 12.12 do 23.12. maksimum je 30.12 i ZHR je obično oko 5. Takođe tu su i varijabilni Foenicidi s maksimumom 6.12. Ovaj roj je prepoznatljiv po svojim veoma sporim meteorima (18 km/s), populacioni indeks (r) je 3.

VEDRO NEBO!!!


Author: Filip Čolaković

Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 15 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 4 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...