bolid ilustracija

Četrdesetak izvješća iz nekoliko država o sjajnom meteoru

Sinoć, subota 05.08.2023. u 22:20 sjajna vatrena kugla zabilježena je na nebu iznad Italije, Jadrana i Hrvatske. Međunarodna meteorska organizacija (IMO) zaprimila je trideset i četiri (u trenutku pisanja ovog teksta, 05:24, 06.08.2023.) izvješća iz Francuske, Italije i Hrvatske.  Opažači iz Hrvatske u trenutku pojave vatrene kugle (bolida) nalazili su se u Istri;  Radićima (Antonio C.), nedaleko Vodnjana (Marino T.) te na područja Okruga Gornjeg u Dalmaciji (Jouke K.).

Radilo se o jako sjajnoj vatrenoj kugli. Prema izvješćima sa IMO baze podataka srednja vrijednost sjaja kretala se poput sjaja punog Mjeseca (-13mag), što znači da se radilo o bolidu. Smjer kretanja ovog nebeskog tijela koje se sudarilo s Zemljinom atmosferom bio je od NNW prema SSE, a pojavio se negdje iznad centralne Italije da bi svoj put završio uz najmanje dva bljeska i fragmentacijski raspad negdje u području Otranta.Vatrena lopta bila je izrazito zelene boje.

bolid 05082023 C smjer kretanja

Među očevicima ove pojave bio je i naš član redakcije, astronom Marino Tumpić, evo što on kaže; Vozio sam smjerom Vidulini – Pula, nešto prije Vodnjana u gornjem dijelu vidnog polja vjetrobranskog stakla pojavila se sjajna, zelena vatrena lopta koja se kretala brzinom osrednje brzih meteora (40km/s) te povećavala sjaj, sve do sjaja skoro punog Mjeseca. Uz dva izražena bljeska na drugom dijelu trajektorije, a pri horizontu se dogodio raspad na više fragmenata. Objekt se kretao smjerom sjever – jug. Zelena boja kazuje kako je na tom objektu preovladavao magnezij. Nebo je u to vrijeme bilo prekriveno naoblakom a vatrena kugla (bolid) se usprkos tome tako lijepo vidjela. Markantan događaj koji ostaje u sjećanju. Ukoliko je netko od čitatelja bio očevidac svakako predlažem da ispuni obrazac IMO ( https://fireballs.imo.net/members/imo/report ). Posjedujete li nadzorne kamere pregledajte snimke od sinoć oko 22:20, posebice onih koje su usmjerene ka jugu. Bili bismo zahvalni da fotografije i/ili video podijelite s nama putem redakcijskog emaila!

bolid 05082023 A

 

 


Komentari

  • Boris SaksidayA9e3 said More
    Baš lepo!Što više toga,..... dođe... 1 dan ranije
  • Stanko Gazibarić said More
    Preporuka: PROČITATI sve tri knjige,... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Kineski predsednik samo što nije došao... 4 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Hvala na tekstu. Pogledaćemo kada... 5 dana ranije
  • Baki said More
    Interesantno. "Stare zvezde postaju... 5 dana ranije

Foto...