Meteorske čestice Halejeve komete će skoro mesec dana, počev od drugog oktobra udarati u Zemljinu atmosferu, čineći veliko zadovoljstvo posmatračima.

Najbolje vreme za posmatranje je negde oko lokalne ponoći kada će radijant, koji se nalazi izmedju Blizanaca (Geminid) i Oriona (sl. 1) biti dovoljno visoko. Prošlih nekoliko godina aktivnost roja je bila zadovaoljavajuća, naime 2006 i 2007 roj je proizveo neočekivano jak ZHR oko 50-70. Prošle godine, 2008. zhr je iznosio nešto jače od 40. Ove godine tokom večeri maksimuma posmatrač s neke tamne lokacije i sa dobrim posmtaračkim okom bi trebao da vidi i do 30 meteora po satu, koji su pripadnici ovog roja. Tih dana će biti aktivano i nekoliko slabijih rojeva a tu su naravno i sporadici.

Nek vam je vedro nebo i želim vam mnooogo meteora!!! Stop! :-)

Odlike roja

Aktivan okt 2.- nov 7.
Maksimum 21. okt
ZHR* 30
Radijant α = 095° δ = +16°
V 66 km/s; r = 2.4
Matično telo Halejeva kometa

* ZHR - Zenithal Hourly Rate (Zenitna časovna frekvencija)

orinids

Sl.1 Radijant Orinida, mesto odakleće se prividno pojavljivati meteorske čestice ovg roja
foto [Čolaković Filip]

 

Još o Orionidima

Perseidi 1980. godine zapečatili su da naredne tri godine života, do vojske, posvetim lovu na meteore.

Orionidi

Sa Orionidima treba biti strpljiv i uporan. Vrhunac predstave se ove godine ocekuje u noci izmedju 20. i 21. oktobra, ali Orionidi umeju da iznenade pa ... Kratak izvestaj iz Skoplja o posmatranju orionida 2003.
Orionidi su prekrasni; aktivnost im nije baš prevelika, ali oni jako cesto ... Kao posljedica kompleksnosti strukture potoka, maksimum Orionida ne možemo ...
Nažalost, tradicionalno promatranje Orionida u organizaciji AUV ove je godine izostalo zbog izuzetno loših metereoloških uvjeta. ...

 

Author: Filip Čolaković

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži