perzeidi 2018 e4 zvjezdarnica com

Mnogobrojne zvijezde proletuše ovog vikenda na našem nebu

Meteorska skupina Perzeidi najatraktivnija je za opažače laike. Deseci ili i više golim okom na noćnom nebu vidljivih meteora tijekom svakog sata u noći/noćima maksimuma aktivnosti zasigurno ne mogu proći neprimijećeno. Ove godine maksimum aktivnosti očekuje se u noći sa nedjelje na ponedjeljak ali će znatno visoka aktivnost biti i noć prije (sa subote na nedjelju). Proračuni ukazuju kako je izgledno za vrijeme maksimuma očekivati 50 – 70 meteora na sat. I u noćima prije i poslije maksimuma meteore možemo vidjeti na noćnom nebu ali je njihova učestalost pojavljivanja manja. Ove godine Mjesec neće svojom svjetlošću „smetati“ na nebu te će se vidjeti i manje sjajne proletuše.

Svi oni koji žele vizualno opažati meteore moraju znati nekoliko činjenica: Meteori se pojavljuju svugdje na nebu. Nije potrebno gledati u neki određeni dio neba. Savjet je da se gleda ka zvijezdama sa prostora koji nema opstrukciju neba krajolikom ili građevinama. Nemojte očekivati kako ćete ovlaš pogledati prema nebu i vidjeti trideset meteora u pola minute! Meteori se pojavljuju sporadično, ponekad je potrebno sačekati koji minut pa ugledate dva ili tri u par sekundi. Jako je važno da gledate sa prostora koji nije svjetlosno zagađen. Ne koristite mobitele za vrijeme promatranja, svjetlost ekrana trenutno uništava akomodaciju oka na tamu i postajete „slijepi“ na većinu onoga što se događa na nebu. Da bi se oko akomodiralo na tamu potrebno je u mraku provesti bar pet ili deset minuta. 

perzeidi 2018 radijant

Ukoliko ste odlučili sami otići noću u neki egzotični i usamljeni kraj javite prijateljima gdje ste i koliko ostajete, nikad ne znate, može se čovjek okliznuti u mraku te je poželjno da netko zna gdje ste. 

Perzeidi su dušu dali za dobro društvo sa vrećama za spavanje ili ručnicima pa ekipa legne na tlo. Skupite se u „zvijezdu“ tako da su vam glave jedna do druge, na taj način vidjeti ćete veći dio neba a gušt je i sa „susjedom“ uživati u preletu onih najsjajnijih. 

Proteklih desetak godina aktivnost, broj vidljivih meteora, je u padu naspram desetak ili više godina u prošlosti. Roditeljsko tijelo, komet 109/P Swift-Tuttle polako se troši te stoga nemojte propustiti vidjeti Perzeide. Ove godine nebeska nam je mehanika naklonjena. Još samo da nas posluže i vremenske prilike. Uživajte!

Sutra donosimo upute za snimanje meteora te informacije što se još aktualno događa na nebu.

perzeid vatrena lopta autor na slici 

Perseidi su već tu...

Vrijeme je za Perzeide

Perseidi

Ljetne zvijezde proletuše

Posmatranje Perseida iz Kruševca – najava


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 3 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 3 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 4 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 14 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 20 sati ranije

Foto...