Perseid

Nekako kao po pravilu noć između 12. i 13. avgusta je kod nas vedro pa ni sada nismo propustili priliku da odemo i da gledamo šta perseidi rade po nebu. Ekipa sa tri automobila i desetak ljudi otišli smo na Rudine. Vreme tokom celog dana i nije bilo nešto najbolje. Čak je i kiša padala što je pak prouzrokovalo da kvalitet neba bude jako loš. Vlaga se osećala u vazuhu a čim je zahladnilo posle ponoći ta vlaga je jedva čekala da negde okropi pa nam se cela oprema navlažila tako da osim jedne slike drugo ništa nije ispalo. Martin, Vasko i ja smo brojali meteore po IMO metodi ali podatci još nisu sređeni. Andrej je bio odličan tajmer koji nam je pravovremeno javljao vreme. Ostali su jenostavno uživali u nebu. Za tih dva ipo sata koliko sam ja aktivno posmatrao video sam nekih pedesetak meteora. Ono što je obeležilo ove Perseide je to što su bili veoma sjajni. Njih skoro dvadeset su bili sa minus magnitudom. Sećam se Perseida od pre dve godine kada nismo videli nijadan takav.

Dok Mesec nije izašao još se moglo i posmatrati ali od kako se sve više podizao nebo je bilo sve gore i gore. Pa tako što zbog Meseca i vlage tako i zbog smanjenog broja meteora oko 2h smo se spakovali i otišli kućama.

Više o meteorima

Meteori Članci o meteorima

PERSEIDI

Perseidi - šta su, od kad ih znamo....
Perseidi 2001 - o Perseidima ove godine, kada i gde da ih posmatramo Perseidi - izveštaji (2001) Stigli su neki izveštaji sa Debelog brda, Korčule, Dojranskog jezera, Vlašića....
Ne zaboravite Perseide 12. avgusta 2002.
>> Poziv na posmatranje Vidulini 2002 - promatranje Perseida Perseidi: Izveštaji Vidulini (Istra), Skoplje, Prijedor....Danilovgrad, Pirot!
Summer science&technology activities – 2003 (SSTA-2003)
PERZEIDI 2003 – promatranje meteora
2004
2005
2006.
2007.
Author: Radan Mitrović

Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 15 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 4 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...