TV Astronomija

Snimci erupcija vulkana na Jupiterovom mesecu Ija

jo4

Snimci erupcija vulkana na Jupiterovom mesecu Ija

Jupiterov najbliži mesec Ija je vulkanski najaktivnije telo u našem sunčevom sistemu usled plimatskih efekata Jupitera na ovaj mesec. Otkrio ga je Galileo Galilej davne 1610-te godine, a brojne svemirske sonde su posetile ovaj izuzetni mesec i zabeležile su snimke i fotografije erupcija vulkana na površini kao i tokove lave!

 

Film: Metropolis

Metropolis cropMetropolis je čuveni nemački naučno fantastični film iz 1927. godine, jedan od najpoznatijih i najslavnijih u čitavoj istoriji kinematografije. Režirao ga je austrijsko-nemački režiser Fric Lang. Lang je bio i koautor scenarija (sa svojom suprugom Tea fon Harbou), a i montažer. Film je koštao oko 5 ili 6 miliona maraka, preračunato u današnji dolar, oko 200 miliona dolara i bio je najskuplji nemi film. Toliki novac je za ono vreme bila skoro neverovatna suma zbog koje se studio koji je film finansirao našao pred bankrotom.

 

Lucy - misija koja treba da poseti Jupiterove Trojance

LucyGM 1

LUCY space probe - A mission to visit Jupiter's Trojan asteroids

16. oktobra 2021. godine Nasa je lansirala letelicu čiji zadatak je da poseti Jupiterove trojance, a to su asteroidi koji se kreću u orbiti Jupitera iza i ispred njega. Misija treba da traje 12 godina, a njeni rezultati, ukoliko sve protekne po planu, treba da doprinese razumevanju ranog Sunčevog sistema. 

 

Podcast Inkubator: Saša Ceci

SasaCeci 2

Podcast Inkubator #431 - Ratko i Saša Ceci

Fizičar s Ruđera Boškovića i CERN-a, te čovjek iza HRT-ove emisije Treći element i Skeptika u pubu. Što kaže na brojne teorije zavjere o Koroni, cjepivu i 5G mreži, zašto su neki znanstvenici postali influenceri, a influenceri znanstvenici i kako najlakše demantirati teoriju ravne Zemlje samo su neke od tema koje će se pokrenuti u Podcastu.

   

Oumuamua - Međuzvezdana kometa ili napušteno vanzemaljsko solarno jedro

Oumuamua 2

Oumuamua - An interstellar comet or abandoned alien solar sail?

Oumuamua je prvo međuzvezdano telo otkriveno u Sunčevom sistemu. Bilo je to 2017. godine. Mnoge opservatorije širom planete usmerile su svoje teleskope i pratile ovo telo. Ono što je zapaženo zbunilo je naučnike i oni ni do danas nisu sasvim sigurni o kakvom telu se radi.

 

Saša Ceci: Čudnovata kvantna fizika

Ceci 2

Saša Ceci: Čudnovata kvantna fizika 

Zašto nećemo pocrniti grijući se zimi uz topli radijator i što su fizičari napravili kad im je njihov proračun pokazao da bi se to ipak trebalo dogoditi. I kako to da je vatra uglavnom narančasto-crvena, a vatromet može biti u svim bojama. Odgovor na ta i mnoga druga pitanja dala nam je kvantna fizika koja nam je omogućila uvid u najdublje skrivene tajne svemira. No ona je otvorila i mnoga druga pitanja. Na neka od njih ni danas nemamo odgovor. O tome govorimo u ovom predavanju.