NASA-in  projekt ATLAS  je trenutno  najsavremeniji sistem za detekciju asteroida kojim upravlja Institut za astronomiju (IfA) Univerziteta Hawaiʻi (UH) i Ured za koordinaciju planetarne odbrane (PDCO).

Global NEO survey sites

https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=73744376

Haleakali i Maunaloi na Havajima su u upotrebi od 2017 godine. Obzirom  da su smještena  na sjevernoj hemisferi postojala je mogućnost praćenja samo polovine neba. Potreba za potpunijim rješenjem   NASA je dopunila postavljanjem još dva teleskopa  jednog u Južnoj Africi a drugog  u Čile-u. Ovo je omogućio privatno-javni konzorcij  Milenijalski institut za astrofiziku i Obstech - kompanija koja vodi privatni opservatorij.

Iako je svijet usporen pandemijom COVID 19 u svim aspektima, ipak su uspješno stavljena u operativnu upotrebu ova dva nova teleskopa.  Time je uspješno pušten u rad integralni sistem koji prati neprekidno obje hemisfere. Nadzor i koordinacija ostaje na Havajima. 

Do danas, sistem ATLAS je otkrio više od 700 asteroida blizu Zemlje i 66 kometa, zajedno sa detekcijom 2019 MO i 2018 LA, dva vrlo mala asteroida koja su stvarno udarila na Zemlju.

Sistem je posebno dizajniran za otkrivanje objekata koji se približavaju Zemlji - bliže udaljenosti od Mjeseca, udaljenih oko 240.000 milja ili 384.000 kilometara.

Tako je 22. januara 2022. Južno Afrička patrola otkrila i prvi objekt asteroid 2022 BK, asteroid veličine 100 m sa sigurnom orbitom za Zemlju.

Bitno je naglasiti da je sistem sposoban da obezbjedi informaciju (kada ga detektuje) 21 dan ili  tri sedmice najranije o bilo kakvoj opasnoj putanji asteroida s najmanjom veličinom od 20 m.  

Rad ovog sistema uz još  dva druga projekta Pan- STARSS i Catalina Sky Survey su ono što u ovom trenutku kao Čovječanstvo imamo ... I taj 21 dan ...

Asteroidi

Author: Behaudin Karić

Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 5 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...