Kliknite na ilustracije
pluton1
Pluton, umjetnički prikaz
pluton_marina
Marina Tumpić rođena 18. februara 1996. pretražuje nebo teleskopom
Na današnji dan, 18. februara 1930. američki astronom, tada bez akademske naobrazbe, Clyde Tombaugh otkrio je deveti po redu planet u Sunčevom sustavu – Pluton.

Godinu dana ranije Tombaugh je pristigao na Lowellovu zvjezdarnicu u Arizoni gdje je dobio posao kao astronom-pomoćnik. Odrađivao je naporne poslove s teleskopom ali i one prizemnije. Mukotrpno je pregledavao snimke neba ne bi li uočio „zvjezdicu koja se miče“. To mu je uspjelo 18. veljače 1930. Astronomi su tada napravili matematičke izračune, snimali i dalje zagonetnu „zvijezdicu“ i uskoro nije bilo dvojbe. Otkriće Plutona objavljeno je 13. ožujka iste godine.

Plutonova putanja oko Sunca veoma je izdužena, kada se nalazi najbliže Suncu (4.5 milijarde km) čak zalazi unutar Neptunove putanje, no kada je najdalje njegova udaljenost od Sunca je gotovo 7.5 milijardi km. Promjer Plutona je oko 1200km, oko Sunca obiđe jednom u 248 godina, pa proizilazi da otkad je otkriven nije prošao niti trećinu svog puta oko Sunca.

Pluton ima tri poznata satelita; Haron, Nix i Hydra. K njemu hita letjelica New Horizons kako bi po prvi puta iz blizine (2015.) ispitala što se to tamo zapravo nalazi.

U međuvremenu, administrativnom odlukom Međunarodnog astronomskog saveza, Pluton je izgubio status planete. Njegov otkrivač Clyde Tombaugh umro je 17. siječnja 1997.

Pluton je u prostranstvu iza sebe ostavio nemjerljiv broj svjetova koje tek trebamo otkriti a iza rada njegovog otkrivača astronomska zajednica postala je bogatija za otkriće jedne komete, nekoliko stotina asterioda, gotovo dvije tisuće promijenjivih zvijezda te skoro 30.000 galaktika.

 


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 3 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 13 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 19 sati ranije

Foto...