Posle malo uzbuđenja (za medije i neupućene čitaoce - naučnici su od početka bili skeptični) priča o sporoj svetlosti i brzim neutrinima se bliži raspletu.

gran_sasso
Laboratorija Gran Saso, 1400 metara pod zemljom (kako bi bila što više izolovana od kosmičkog zračenja)

Da podsetimo ukratko: krajem septrembra prošle godine iz laboratorije Gran Saso (Italija) stigla je vest da neutrini putuju brže od svetlosti. Radi se o neutrinima koji u Gran Saso stižu iz Cerna u Švajcarskoj. Neutrini bez problema putuju kroz sve, pa i kroz našu planetu i tako do Gran Sasoa dolaze kao da putuju u vakuumu. Razilka u brzini je, navodno, iznosila 60 nanosekundi što desetak puta premašuje dozvoljenu grešku u izračunavanju (kod svakog merenja neka minimalna greška se toleriše – od pijace do naučne laboratorije).

Kao što se moglo i očekivati na ovu vest mediji su reagovali „brže od svetlosti“, a pojavili su se i brojni komentari čitalaca, naročito onih koji su šriroj javnosti otkrili da je veliki Nikola Tesla sve to znao jš pre 111 godina samo mu onda niko nije verovato. I tome slično. Onda su iskrsli i članci da je ovim otkrićem oborena Ajnštajnova specijalna teorija relativnosti, da je sam Ajnštajn oboren (rekli bismo: konačno! jer je Ajnštajn odavno trn u oku mnogih)  i na kraju da je oborena cela moderna fizika, te je sad treba praviti ispočetka.

Jedini koji su bili suzdržani i skeptični bili su fizičari. Oni imaju tu osobinu da sve vole da provere. I uvek su skeptični, i uvek proveravaju, za sve traže dokaze i samo dokaze.

E, juče se pojavila vest da je što se nadsvetlostne brzine neutrina tiče ipak u pitanju greška. Velika greška. Kontakti između optičkih kablova i računara su usporili informacije o vremenu, pa je konačan rezultat bio da su nautrini brži nego što jesu. Tako nekako (koga interesuje neka pita Milana Miloševića i njegov Svet nauke).

Ali, fizičari k’o fizičari, opet su skeptični i traže proveru i dokaze. Čekaju zvanično saopštenje iz Cerna, povodom ovog slučaja, koji treba da usledi možda već danas.

Evo šta smo o brzini neutrina pisali do sada:

Brže od svetlosti !?  (24. sptembar 2011)

Grupa naučnika iz Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) objavila je da je registrovana brzina neutrina koja premašuje brzinu svetlosti u vakuumu!

Tesla vs Ajnštajn  (28, septembar 2011)

Konačno i to se desilo. Naučnici Cerna dokazali da je Tesla bio u pravu. Doduše naučnici to još ne znaju, ali zato mi imamo našu štampu, profesionalne novinare i mudre čitaoce koji su odmah shvatili ko je zapravo genije.

Provera brzine neutrina!  (28, septembar 2011)

U.S. naučnici se spremaju da testiraju verodostojnost tvrdnji da neutrini prkose osnovnim načelima fizike

Neutrino 'roditelji' dovode u pitanje brže-od-svetlosti rezultate  (11 januar 2012)

Fizičari su pronašli ipak još jedan razlog zbog kojeg sumnjaju da su skorašnji rezultati o neutrinima koji putuju brže od svetlosti tačni. Postojanje takvih čestica moglo bi da obori ne samo Ajnštajnovu specijalnu teoriju relativnosti, već i zakone o održanju energije i impulsa.

Čudni, brži od svetla neutrini koje je CERN mislio da je video, izgleda da su usporili do brzine dovoljne za očuvanje zakona fizike koji su nam do sada bili poznati.   Čudni, brži od ...
petak, 21 oktobar 2011
... u sekundi (što je brže za 6 kilometara u sekundi). Slučaj supernove 1987A Neutrini su i ranije pomalo tvrdoglavo odbijali da se igraju po Ajnštajnovim pravilima i u mnogo čemu su bili glavolomka ...
utorak, 11 oktobar 2011
Brže od svetlosti
(Knjižara/Knjižara)
Može li se putovati brže od svetlosti? Sa brzinom vreme se usporava a masa tela raste. Bri brzini svetlosti vreme za putnika bi stalo, a njegova masa bi bila beskonačna. Izlazi da ne brzina svetlosti ...

Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 13 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 1 dan ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 2 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 3 dana ranije

Foto...