Imaš često probleme sa rechargeable baterijama? Ne radi ti mobilni, laptop, GPS, pejsmejker baš kada su ti najpotrebniji? A šta veliš na punjač koji bi se navajao tvojom krvlju? Da li će to moći da se uskoro kupi u Maxiju, pročitaj do kraja i sam zaključi ...

Inženjeri širom sveta neprestano pokušavaju da dobiju električnu struju od bilo čega što stvara malo dodatne energije – od okeanskih talasa i rečnih struja pa do mnogo manjih mikrogeneratora koji stvaraju energiju zahvaljujući vibracijama koje prave automobili dok prolaze preko mosta. Sada švajcarski istraživači pokušavaju da iskoriste još manje izvore energije: čovekov krvotok. Koristeći sićušne turbine instalirane u krvnim sudovima, naučnici se nadaju da će moći da dobiju nekoliko mikrovati neophodnih za rad implantiranih medicinskih uređaja.

Svim ugrađenim medicinskim aparatima, kao što su pejsmejkeri, senzori krvnog pritiska, sistemi za davanje lekova[1], merači šećera, ili neurostimulatori, neophodno je samo malo energije za rad, za koju je potreban ili neki spoljnji izvor ili zamenjiva baterija, tako da je potrebno implantirati aparate na nekom lako dostupnom mestu u telu. Pružajući im sopstveno napajanje, znači da će moći da se postavljaju na mnogo povoljnija mesta za njihovo funkcionisanje – i u nekim slučajevima čak potpuno eliminisati potrebu za povremenim operacijama i ugrađivanjima novih baterija.

Tim švajcarskih stručnjaka sa Bernskog fakulteta za primenjenu nauku postavio je tri različite turbine u cev koja simulira grudnu arteriju , krvni sud prečnika nekoliko milimetara. Najefikasnija među njima je davala 800 mikrovati[2] struje – dovoljno da bez problema pokreće savremene pejsmejkere i slično.

Ali postoji izvesna sumnja da bi takve turbine u krvotoku mogle da uzrokuju nastanak krvnih ugrušaka. Kada dođe do vrtloženja, krv ima tendenciju da koaguliše, tako da turbulencije koje izazivaju turbine u krvi mogu da se pokažu kao potencijalno smrtonosne. U tom slučaju nikakav pejsmejker ne bi mogao da pomogne.

Svi se ipak slažu da ideja sa turbinama zavređuje dodatni rad i istraživanja. Sve to je samo nastavak težnji za stvaranjem medicinskih uređaja koje bi se u budućnosti samonapajale. Postoje patenti još iz 2005. godine kod kojih se uređaji napajaju piezoelektriciterom stvorenim usled kretanja organa, dok je druga grupa naučnika eksperimentisala sa stvaranjem električne energije usled razlike temperatura unutar tela.

turbina 

Srčani pogon. Turbina ugrađena u krvotok mogla bi da posluđi kao mala mikrovatska „hidrocentrala“, koja bi napajala medicinske uređaje u telu. (ARTORG Cardiovascular Engeneering, University of Bern).

 



[1] Uređaji koji dugoročno otpuštaju određenu količinu hemikalija u organizam, održavajući konstantnu zasićenost leka u tkivu (insulin, analgetici, antikoagulanti, hemoterapija, itd.). Uređaji mogu biti mehanički, polimerske matrice, ili u vidu potkožnih implatata.

[2] Izgleda malo, jer je mikrovat 106 W. Ipak, u poređenju sa signalom koji je dopirao, recimo sa svemirske sonde „Galileo“ (Jupiter), to je ogromno, jer je signal imao snagu od samo 1021 W!

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 3 dana ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 4 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 6 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 6 dana ranije

Foto...