Prvi potvrđen sudar na 7TeV, detektor CMS (LHC, CERN, Ženeva)

Detektori akceleratorskog kompleksa LHC (u CERN-u, kod Ženeve) su danas 13:06h zabeležili su prve sudare protoba pri ukupnoj energiji od 7 TeV (t. 3.5 TeV po snopu). Ovim je LHC postao najsnažmiji akcelerator ikada konstruisan, a istovremeno je počela i njegova primena za istraživanja u oblasti fizike.

Na ovaj način okončan je višegodišnji period izgradnje, testiranja, poprvljanja i unapređivanja ovog 27km dugačkog akceleratora. Mnogi se sećaju da je prvi start akceleratora treba da bude septembra 2008. godine, ali par dana nakon uključivanja došlo je do kvara koji je odložio početak rada. Bilo je potrebno oko godinu dana da se kvar sredi i otklone sve mogućnosti da ponovo dođe do sličnog problema. Par dana nakon startovanja akceleratora protona do oko 1TeV startovali su i prvi sudari.

 

Status LHC-a, stabilni snopovi, FIZIKA !

Poslednjih dana novembra LHC je prvi put postao najmoćniji akcelerator na planeti. Sudari pri energiji od 1.18TeV po snopu zabeleženi su 30. novembra. Ovim je LHC "prestigao" do tada najsnažniji akcelerator Tevatron (Fermilab, USA) koji je držao rekord od 0.98TeV po snopu. To je bio početak vladavine LHC-a.

Do Božića LHC je radio pri ovim energijama. Vršena su stalna testiranja, uključivanja i isključivanja. Tada je LHC otišao u "zimski san" i krenule su pripreme za prolećni start, koji se dogodio upravo danas.

Današnjim prvim sudarima na energiji 7TeV LHC je ušao u stabilnu, funkcionalnu, fazu. Sve do danas radio je samo zbog testiranja i podešavanja a danas ova mašina konačno počinje da radi posao zbog koga je napravljena. Snopovi su stabilni, detektori rade i krenulo je prikupljanje podataka za istraživanja u fizici.

Ovim LHC ulazi u fazu normalnog rada, što podrazumeva 7-8 meseci rada za kojim sledi 4-5 meseci pauze. Dostizanje maksimalne energije od 14TeV planirano je za par godina.

Jedan deo posla uspešno je završen, a onaj glavni tek počinje - prikupljanje i analiza podataka. Od LHC-a se očekuje mnogo, pre svega potvrda i provera nekih teorija, ali dostignute energije su još uvek nepoznate i možda kriju neke nove "delove" fizike.

Dešavanja u CERN-u možete pratiti preko Facebook-a i Twitter-a: CERN, LHC, CMS (Twitter, Facebook), ALICE, ili preko zvaničnog sajta.

UPDATE: Izveštaj sa press konferencije.

Milan Milošević
Author: Milan MiloševićWebsite: http://www.svetnauke.org

Urednik i osnivač sajta Svet nauke. Doktorirao teorijsku fiziku i radi kao docent na Prirodno matematičkom fakultetu u Nišu. Najviše ga interesuje astrofizika, kosmologija i inflacija, a najveći deo svog slobodnog vremena posvećuje popularizaciji i približavanju nauke mladima. Dugogodišnji borac za razotkrivanje astrolagarija i ostalih kvazinauka na Internetu, i šire.

Neki tekstovi:


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 7 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...