U Stokholmu je juče nastavljeno objavljivanje imena ovogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade. Kao i svake godine, prvog utorka u oktobru oko podne objavljena su imena dobitnika nagrade za fiziku.

Dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku su Šukuro Manabe (Syukuro Manabe), Klaus Haselman (Klaus Hasselmann) i Đorđo Parizi (Giorgio Parisi).

Prvu polovinu nobelove nagrade podelili su Š. Manabe (Univerzitet u Prinsonu, SAD) i K. Haselman (Maks Plank Insitut za meteorologiju, Hamburg, Nemačka) za „fizičko modeliranje Zemljine klime, kvantifikovanje promenljivosti i pouzdano predviđanje globalnog zagrevanja“.

Drugu polovinu dobio je Đ. Parizi (Univerzitet Sapijenca, Rim, Italija) za „otkriće međusobne povezanosti poremećaja i fluktuacija u fizičkim sistemima od atomskih do planetarnih razmera”.

nobel winners featured
Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade (s leva na desno) Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann i Giorgio Parisi. (Ljubaznošću: Bengt Nyman; J J Guillen/EPA/Shutterstock; Michele Catanzaro)

Juče su proglašeni dobitnici Nobelove nagrade za medicinu i fiziologiju – Dejvid Džulijus i Ardem Pataputijan za njihovo otkriće receptora za temperaturu i dodir. Danas će biti objavljena imena dobitnika ovogodišnje Nobelove nagrade za hemiju.

 


 

Milan Milošević
Author: Milan MiloševićWebsite: http://www.svetnauke.org

Urednik i osnivač sajta Svet nauke. Doktorirao teorijsku fiziku i radi kao docent na Prirodno matematičkom fakultetu u Nišu. Najviše ga interesuje astrofizika, kosmologija i inflacija, a najveći deo svog slobodnog vremena posvećuje popularizaciji i približavanju nauke mladima. Dugogodišnji borac za razotkrivanje astrolagarija i ostalih kvazinauka na Internetu, i šire.

Neki tekstovi:


Komentari

 • Baki said More
  Retko koja naučna fantastika uspeva da... 21 sati ranije
 • Siniša said More
  Ne znam, da li znate, ali naš je jezik,... 2 dana ranije
 • Siniša said More
  Nekoliko desetina hiljada svetlosnih... 2 dana ranije
 • Siniša said More
  Nešto me zanima. Znamo, da je... 2 dana ranije
 • Duca said More
  Samo fali napomena da je to... 2 dana ranije

Foto...