U Stokholmu je juče nastavljeno objavljivanje imena ovogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade. Kao i svake godine, prvog utorka u oktobru oko podne objavljena su imena dobitnika nagrade za fiziku.

Dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku su Šukuro Manabe (Syukuro Manabe), Klaus Haselman (Klaus Hasselmann) i Đorđo Parizi (Giorgio Parisi).

Prvu polovinu nobelove nagrade podelili su Š. Manabe (Univerzitet u Prinsonu, SAD) i K. Haselman (Maks Plank Insitut za meteorologiju, Hamburg, Nemačka) za „fizičko modeliranje Zemljine klime, kvantifikovanje promenljivosti i pouzdano predviđanje globalnog zagrevanja“.

Drugu polovinu dobio je Đ. Parizi (Univerzitet Sapijenca, Rim, Italija) za „otkriće međusobne povezanosti poremećaja i fluktuacija u fizičkim sistemima od atomskih do planetarnih razmera”.

nobel winners featured
Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade (s leva na desno) Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann i Giorgio Parisi. (Ljubaznošću: Bengt Nyman; J J Guillen/EPA/Shutterstock; Michele Catanzaro)

Juče su proglašeni dobitnici Nobelove nagrade za medicinu i fiziologiju – Dejvid Džulijus i Ardem Pataputijan za njihovo otkriće receptora za temperaturu i dodir. Danas će biti objavljena imena dobitnika ovogodišnje Nobelove nagrade za hemiju.

 


 

Milan Milošević
Author: Milan MiloševićWebsite: http://www.svetnauke.org

Urednik i osnivač sajta Svet nauke. Doktorirao teorijsku fiziku i radi kao docent na Prirodno matematičkom fakultetu u Nišu. Najviše ga interesuje astrofizika, kosmologija i inflacija, a najveći deo svog slobodnog vremena posvećuje popularizaciji i približavanju nauke mladima. Dugogodišnji borac za razotkrivanje astrolagarija i ostalih kvazinauka na Internetu, i šire.

Neki tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...