Izraelska vojska u svoje zrakoplovstvo uvodi nove avione-robote. Bespilotne letjelice tipa Eitan (što na hebrejskom znači - Jak, Snažan) predstavljaju novu generaciju aviona velikih subborbenih mogućnosti. Impozantne su dimenzije Eitana dužina od 24m i  raspona krila 26m (gotovo kao putnički avion klase Boeinga 737!). Uz primjenu odgovarajućih materijala Eitan teži  svega 4.5tona, s mogućnošću nošenja gotovo 1000kg ubojnih ili drugih sredstava (senzori, oprema) na podtrupnim i potkrilinim nosačima ovisno o inačici letjelice. Zahvaljujući štedljivom motoru od 900kW ova letjelica može neprekidno u zraku ostati više od 24sata. Iako joj je maksimalna brzina tek nešto preko 230km/h a krstareća 207km/h uz ovakvu autonomiju leta i sofisticiranji sustav sigurnog prijenosa informacija, njezin je operativni doseg djelovanja preko  2000km od matične baze.

Eitan
Par Eitana u letu

I površna vojno-tehnička analiza jasno upućuje na to kako ovakva letjelica može nadzirati  djelovati primjerice na Iranskom teritoriju, skroz do krajnjih istonih granica. Izrael nastoji biti spreman na moguće arapske i druge napade dalekodometnim raketama.

Eitan je redizajnirana derivacija već poznate bespilotne letjelice tipa Heron-TP. Opremljena je sustavom za sigurnu komunkaciju, radarom, kamerama, laserskim obilježivačima i mnoštvom drugih senzora i uređaja za izviđanje, snimanje, nadzor komunikacija, obilježavanje ciljeva i navođenje pilotiranih zrakoplova na potencijalne ciljeve. Letjelica je proizvod Israel Aerospace Industries a operativne specifikacije temeljene su na zahtjevu vojske. Polijetanje i slijetanje vrši se kao kod klasičnih aviona s stajnim trapom koji se pri letu zatvara u gondole na krilipa i ispod trupa. Maksimalna visina na koju se Eitan može popeti iznosi 13.000m.

eitan_uav
Eitan oznake 102 na stajanci prije polijetanja

Cijena letjelice nije navedena, ali se procjenjuje najmanje na nekoliko milijuna USD po primjerku, bez računanja razvojnih troškova.



Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 4 sati ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 13 sati ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 3 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 5 dana ranije

Foto...