sundog farago sad

Lažna Sunca jutros na našem nebu

Prijelaz iz zimskog u proljetno vrijeme obiluje zanimljivim pojavama i događanjima na nebu. Najčešće ih uočavamo za vrijeme svitanja ili sutona. Danas, po izlasku Sunca iz centralne Istre, ali i drugdje na Poluotoku ovisno o stanju naoblake, svjedočili smo pojavi koju za koju imamo nekoliko naziva; Lažna Sunca, Pasunca, Parhelij, Sunčani psi (eng. Sun dog).

lazno sunce MT 13022024

Sunce je danas izašlo u 07:08, pola sata kasnije, pa sve do nešto iza 08h, nad jugoistočnim horizontnom mogli smo zamijetiti zanimljivu svjetlosnu pojavu koja nastaje „igrom” ledenih kristala visoko u atmosferi. Sunčeva svjetlost u tim trenutcima do nas dolazi prolazeći kroz heksagonalne kristale leda.

Difuzno, pravo Sunce je s lijeve i desne strane bilo okruženo lažnim svjetlosnim mrljama u boji, na 22° udaljenosti, te još jednom svjetlosnom mrljom poviše Sunca. Nazirali su se i svjetlosni krugovi koji povezuju sve ove pojave u atmosferi.

Pogledajte nebo ujutro i navečer, brojne se zanimljive pojave događaju, uočite li ih rado ćemo objaviti vaše fotografije i video uratke.

lazno sunce MT 13022024 oznceno

Halo Sunca Ajfonom

Halo oko Sunca: Jaroslav Grnja

 


Komentari

 • Rapaid said More
  Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 1 dan ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Ah, kako da niko nije čuo za... 1 dan ranije
 • davor94 said More
  :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 2 dana ranije
 • Rapaic Rajko said More
  Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 4 dana ranije
 • Zoran said More
  Religija STOP
  DA astronomija,
  bravo... 4 dana ranije

Foto...