Pert 1
Arvo Pert u šumi u blizini svog centra u Laulasmaa, Estonija (Arvo Part Center)

Arvo Pert, estonski kompozitor, u intervjuu španskom listu ABC objavljenom 7. aprila 2020. godine rekao je da nam je virus korona na bolan način pokazao da je čovečanstvo jedinstven organizam i da je ljudsko postojanje moguće samo u odnosu na druga živa bića.

Po vašem mišljenju, koju ulogu umetnost igra kao mreža društvenih veza i referentnih tačaka koje definišu naš identitet u tekućoj globalnoj krizi kroz koju prolazimo?

Ono što se danas događa u svetu prisiljava sve nas da činimo žrtve i promenimo svoj život. Na neki način to je poput „totalnog posta“ za ceo svet. Sve kulture poznaju koncept posta, njegove koristi i uticaj. Trenutna situacija u kojoj smo primorani da se toliko suzdržavamo, uznemirujuća je za sve, pa i za nas u svetu umetnosti, hteli mi to ili ne.

Da li vas je kriza, trenutna surova situacija, inspirisala da nešto kreirate, da komponujete, ili naprotiv, da li vas je zaustavila kao kompozitora?

Američki autor, Džon Apdajk, jednom je rekao da pokušava da radi sa smirenošću zanatlija iz srednjeg veka koji su svojim rezbarijama ukrašavali skrivene stranice stupova, koje nakon završetka niko nije gledao. Nastojim koliko god mogu da živim po istom principu.

Po vašem mišljenju, da li trenutna kriza utiče na pravac muzike i komponovanje? Ako je tako, koji je to onda novi oblik muzike, novi muzički jezik, koji će se roditi nakon trenutne noćne more?

Teško je reći. Svaka nevolja umetnike približava onome što je važno, suštinsko. Samo vreme može reći čime će uroditi naša posvećenost suštini.

Šta je najvažnija lekcija koju bi trebalo da naučimo iz ovih ograničenja? Da li znamo kao društvo kako da živimo u izolaciji?

Ovaj maleni virus korona na bolan način je pokazao da je čovečanstvo jedinstven organizam i da je ljudsko postojanje moguće samo u odnosu na druga živa bića. Pojam „odnosa“ treba shvatiti kao neku maksimu – kao sposobnost ljubavi, iako je ovo zaista visok standard, možda čak i previsok za jedno ljudsko biće.

Naša trenutna situacija je paradoksalna: s jedne strane znači izolaciju, s druge strane nas približava. Iako se izolujemo, trebali bismo biti u stanju – čak smo i prisiljeni, da cenimo naše odnose u malom krugu i da ih negujemo. Sve ovo moramo naučiti, a ne da od celog sveta očekujemo, ili čak zahtevamo, ljubav i pravdu. Na neki način nas je virus korona vratio u prvi razred. Tek nakon što prođemo ovaj test, možemo početi da razmišljamo o narednim koracima. Ovo je veoma dug proces.

Jasno je da nakon prevladavanja ove krize naš svet i naše društvo neće biti isti. Ali kako će to biti? Da li će to promeniti naše razumevanje slobode i građanskih prava?

Da, upravo to će se desiti. Do sada nismo znali kako da se na pravi način nosimo sa svojom slobodom. Kazna bi mogla biti bolna.

Kao rezultat nepravde sovjetskog režima morali ste da se pomirite sa progonstvom. Kako biste ocenili reakciju zemalja i vlada sveta na krizu?

Kriza je stvorila situaciju u kojoj se otkrivaju svi mogući problemi i nedostaci na svim nivoima. Nije važno da li govorimo o slabostima političkog ili društvenog sistema. Trenutna kriza nikoga ne štedi, u vanrednom stanju svi otkrivaju svoju pravu „vrednost“ koja se više ne može sakriti. Niko ne zna kako ćemo izaći iz ovoga, ali svi znamo da ništa neće ostati isto.

 Intervju vodio Inés Martín Rodrigo

Pert 2

Obavezno pogledati arhitektonsko remek delo Arvo Pärt Center.

Izvor: Estonian world

SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret 

  


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 3 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 3 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 4 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 14 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 20 sati ranije

Foto...