Na Veoma velikom teleskopu (Very Large Telescope – VLT) na Evropskoj južnoj opservatoriji (ESO) u Čileu, posmatranjem zvezde S2, u jakom gravitacionom polju crne rupe Sagitarius A* otkriven je dokaz Ajnštajnovog predviđanja gravitacionog crvenog pomaka. Ovaj dugo traženi rezultat predstavlja vrhunac kampanje 26 godina posmatranja.

spec1a

Crna rupa u centru Mlečnog puta, 26 000 svetlosnih godina udaljena od Zemlje, sa masom četiri miliona puta većom od mase Sunca je gravitaciono čudovište. Ovo ekstremno okruženje sa najjačim gravitacionim poljem u našoj galaksiji je savršeno mesto za istraživanje gravitacije, a posebno za testiranje Ajnštajnove Opšte teorije relativnosti.

Zvezda S2 je član zvezdanog jata koje okružuje Sagitarius A*. Približavanjem crnoj rupi ova zvezda postiže zapanjujuću orbitalnu brzinu od 8 000 km/s, što je 2,7% brzine svetlosti. S2 prilazi veoma blizu Sagitariusu A* svakih 16 godina. Astronomi su pratili kretanje S2 iz sata u sat, pre i nakon što je 19. maja 2018. godine prošla blizu crne rupe na 20 milijardi kilometara.

s2

Izuzetno precizna merenja uradio je međunarodni tim na čelu sa Reinhard Genzelom sa Maks Plank Instituta za vanzemaljsku fiziku (MPE) u Garchingu, u Nemačkoj i saradnicima sa: opservatorije-PSL u Parizu, Univerziteta Grenobl Alpi, CNRS, Maks Plank Instituta za astronomiju, Univerziteta u Kelnu, portugalskog Centra za astrofiziku i gravitaciju CENTRA i ESO.

eso1825d

Posmatran je efekat crvenog pomaka koji predstavlja istezanje talasne dužine svetlosti u gravitacionom polju crne rupe prema crvenom delu elektromagnetnog spektra. Gravitacioni crveni pomak nastaje zbog toga što čestice svetlosti (fotoni) troše energiju kako bi izbegle pad u gravitacioni bunar crne rupe. Istovremeno, ovi fotoni putuju konstantnom brzinom – brzinom svetlosti, ne usporavaju, ali troše energiju na drugi način. Ova izgubljena energija se manifestuje kao pomak ka crvenom svetlu.

Ovo predviđanje koje je Ajnštajn izneo u svojoj Opštoj teoriji relativnosti do sada još nije bilo primećeno u jakim gravitacionim poljima.

Albert Ajnštajn bi bez sumnje bio oduševljen. Rezultati su savršeno usklađeni sa Opštom teorijom relativnosti, a ne slažu se sa Njutnovom teorijom gravitacije koja isključuje takve promene. U 100 godina postojanja OTR većina njenih predviđanja je potvrđena. Dokazivanje gravitacionog crvenog pomaka u mnogo ekstremnijoj laboratoriji nego što je Ajnštajn mogao i da zamisli još jednom pokazuje ispravnost ove teorije.

ESO 

SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret 

 


Komentari

 • polux11 said More
  "...Ove rekordne anomalije znače da... 1 dan ranije
 • kole99 said More
  prelijepo, koja je mto sila, velicina,... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Gauss je voleo da kaže da je matematika... 3 dana ranije
 • polux11 said More
  Genijalne stvari su tako jednostavne.... 3 dana ranije
 • Neđo said More
  Ovo je đavolje pitanje :)

  Svakako,... 3 dana ranije

Foto...