13.2.2024.

Što se to sve događa i danju na nebu?

 PojaveMT 1
 PojaveMT 2
 PojaveMT 3
PojaveMT 4

Nalazimo se u veoma burnom i brzom periodu događanja u atmosferi. Prisutna su snažna visinska strujanja toplog i hladnog, vlažnog i suhog zraka. Visoko u atmosferi događaju se zbog toga raznolike pojave, čestice vodene pare na različitim visinama i pri različitim temperaturama pretvaraju se u raznolike ledene kristale. Poznato nam je svojstvo da voda i vodena para te led uzrokuju svojevrsne „iluzije“ koje vidimo golim okom. Dugine boje ili iskrivljenje ravnog štapa prilikom uranjanja u vodu samo su neke od rezultanti tih događanja. Ono što u ovo vrijeme godine možemo primjetiti, posebice u jutarnjim i večernjim satima, su pojave Sunčevog hala, lažnog Sunca (Sunčevi psi, pasunce), svjetlosnih stupova...

Sunčev halo je pojava kada se oko Sunca usljed loma svjetla na kristalima leda kroz tanak sloj naoblake nazire dijelomični ili potpuni svjetlosni krug promjera 22.5°, još je rijeđi halo promjera 44°. Halo često nastaje i oko Mjeseca te u noći zna pomalo zlokobno izgledati iako je riječ o posve prirodnoj i bezopasnoj pojavi.

Lažna Sunca predstavljaju pojavu u atmosferi koja nastaje u ravnini Sunca ali na 22° sa lijeve i/ili desne strane nakon izlaska ili nedugo prije zalaska Sunca. Pojavu uzrokuje lom svjetla na heksagonalnim kristalima leda kod prolaska kroz rijetku naoblaku.

Sunčev stup nastaje prije ili u vrijeme izlaska odnosno zalaska Sunca. Markantna je to pojava vertikalnog stupa svjetla koja nastaje visoko u atmosferi zbog reflekcije svjetla od prizmatičnih heksagonskih kristala leda.

Ovo su samo neka od mogućih pojavnosti na nebu. Ponekada su ove pojave gotovo nezamjetljive a ponekada su zaista markantne. Stoga, kad krećete na posao ili u školu odnosno kad navečer pogledate kroz prozor ili prošetate, pogledajte prema nebu. Prizori koje možete ugledati zaista su očaravajući. Donosimo Vam nekoliko kadrova ovih pojava u atmosferi snimljenih ove godine u Vidulinima.



Komentari

 • Rapaid said More
  Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 1 dan ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Ah, kako da niko nije čuo za... 1 dan ranije
 • davor94 said More
  :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 2 dana ranije
 • Rapaic Rajko said More
  Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 4 dana ranije
 • Zoran said More
  Religija STOP
  DA astronomija,
  bravo... 4 dana ranije

Foto...