Evo u istom danu pojavila su se čak dva članka u Blicu o značaju nauke. Prvo se oglasio patrijarh SPC i obavestio nas da je dobro što se posle više vekova nauka i religija posmatraju kao "jedno u službi dobra i korisnog". I još da je: “Religija je osnova za razvoj nauke i kulture, ona je pokretač aktivnosti za stvaranje novih dela”.

Bogo moj! Treba li komentara? Ili da ovo što pre zaboravimo! Hm, mora da će sada naučnici širom otadžbine početi da izučavaju religiozne knjige nebi li stekli uvid u osnov za razvoj onoga što inače rade.

A potom se javio i predsednik SANU, Nikola Hajdin. OK, lepo, čovek, između ostalog, kaže da nauku treba učiniti razumljivom za mlad svet, a zatim i da „mladi žele bolji standard“. Evo citata: „Mladi gledaju da podignu svoj standard i ako im se za to pruži prilika negde drugde, nisu tolike patriote da bi ostali u Srbiji“. Zatim je izrazio razumevanje za mlade koji tako nešto žele. Dobro, nije baš patriotski, ali eto, predsednik SANU to u svojoj širini pogleda ipak razume. A ja sam nekako mislio da mladi inače ne žele bolji standard, jer, šta će im. (Moram poraditi i na definiciji patriotizma, jer ga ne shvatam kao predsednik akademika).

E sad, nejasno mi je za ostatak populacije. Kada naglasite da nešto mladi žele, onda stari valda ne žele. Pa da, kome treba veći standard.

 


Komentari  
Кобран
0 #2 Кобран 15-06-2013 23:50
Као и обично прилика за параду бесмисленог, "речитог", интелектуалисањ а где форум-интелекту алци имају прилику да се "виртуелно" изразе. Тек, није ни освртати се на мноштво устаљених коментара, углавном навијачких, острашћених и слично. Религиозност је ствар избора, то је добровољно прихватање ирационалног без потребе да се Оно опише, докучи и тд. Сем Неверним Томама верницима није потребан доказ о Богу нити Његова чуда да га потврде. Научник-верник није апсурд, мада у науци нема места Богу. То је интимна потреба Човека. Наука не трага за "истином" (!!!) већ настоји да опише природу и процесе у њој. Она је погрешива и нетачна у оној мери колико нам актуелна евиденција допушта да разумемо те процесе. Али, наука је спремна да увиди и промени, док вера није - она је статична. Наука подразумева ПРОГРЕС док је религија искључиво ДОГМА - не критичко поверење. Ругати се науци како мења закључке је пре свега део научне неписмености и једног ругалачког фолклора. Што се наше Цркве тиче мислим да је у сваком погледу посрнула и открила неслутиву неспособност. Теже је сада када нема "црвеног" изговора. У Србији живи много декларисаних православаца али истинских је премало. Остали су сујеверници, турбофолк-верни ци,.. људи који о својој вери немају никакву представу. Срби за Христа, нпр., не знају.. далеко нам је ближи Св. Сава. Зашто Црква није описменила вернике у вери?! Неће - ни једни ни други! Парада лицемерја са бусањем: неуким, паролашким, квази-националн им,.. СПЦ великим корацима јури свом поразу. Ова изјава је само још један корак на том путу пропадања. Разочаран сам. А о "славној" Академији није ни говорити. Са једне стране су брозовци, потом милошевићевци (први анатисрпски, други квазисрпски), док је "нова" струја мутирана брозовштина. Па тако имамо академике којима би пре пристајало место у академијама окружења, свакако не нашој. Све у свему, лоше стојимо, без реалних изгледа да нам буде боље.
Nikolina Šarčević
0 #1 Nikolina Šarčević 12-06-2013 12:40
Imam toliko toga da kažem na prvi članak da je bolje da ćutim.
Dodaj komentar