Evropska svemirska agencija, ESA istražuje upotrebu 3D bioprintinga kao medicinske podrške dugotrajnijim ekspedicijama u svemiru i naseljavanju planeta. Vodeći stručnjaci razgovarali su o ovome na dvodnevnoj radionici u ESA-inom ESTEC centru u Noordvijku u Holandiji, u septembru 2018. godine.

46492986 10156609820220667 6017941397280129024 o

Na isti način kao što i standardni 3D štampači koriste plastiku ili metale za konstrukciju trodimenzionalnih predmeta, 3D bioštampači bi koristili "bio-inks" na bazi ljudskih ćelija, hranjivih materija i materijala potrebnih za regeneraciju telesnog tkiva kao što su koža, kosti i hrskavica. Privremene "skele" mogu se istovremeno odštampati kako bi se obezbedila stabilnost i optimalni fizički uslovi za promovisanje rekonstrukcije.

Štampanje celih organa se planira za sledeću deceniju i podrazumeva preciznu kombinaciju više vrsta ćelija i tkiva koja bi radili zajedno, kao jedan.

Učesnici radionice razgovarali su o trenutnom statusu 3D bioštampe. Još uvek treba raditi na unapređenju prakse od laboratorijskih istraživanja do mogućnosti primene na zemaljskim pacijentima kao i na astronautima, što je medicinski, tehnološki i regularni izazov.

Detaljnije na: ESA

SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret 

Komentari

 • polux11 said More
  "...Ove rekordne anomalije znače da... 1 dan ranije
 • kole99 said More
  prelijepo, koja je mto sila, velicina,... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Gauss je voleo da kaže da je matematika... 3 dana ranije
 • polux11 said More
  Genijalne stvari su tako jednostavne.... 3 dana ranije
 • Neđo said More
  Ovo je đavolje pitanje :)

  Svakako,... 3 dana ranije

Foto...