Astronautika: misije

mars rover 2020

Robot rover slijeće na Jezero

Večeras u 21:55 sati po našem vremenu američka letjelica Mars Perseverance Rover nakon višemjesečnog puta u međuplanetarnom prostoru slijeće na Marsovu površinu u krater Jezero (baš Jezero, naš toponim).

Svi vi koji ste putem našeg portala sudjelovali u misiji i ostavili svoje ime koje je pohranjeno na mikročip rovera, pripremite kokice, čaj, vodu i veeliki ekran. Direktan prijenos paklenog slijetanja počinje u 20:15. Sedam minuta ekstremnih uvjeta slijetanja kroz atmosferu Marsa najzahtjevniji je dio svake misije koja silazi na tlo crvenog planeta. Prođe li sve po planu (usporenje od 20.000km/h do 0km/h) po prvi puta na Marsu ćemo imati stroj koji je prvenstveno dizajniran da traži život na Marsu. Nekadašnji, sadašnji ili budući.

Link na prijenos; https://www.youtube.com/user/NASAtelevision (kao i u AM - otvorite AM posle 20 sati)

Pomoć pri slijetanju pružati će nekoliko letjelica u orbiti oko Marsa kao i radioteleskopi diljem svijeta. Prije ponoći znati ćemo je li misija uspjela stići na odredište a zatim slijedi onaj najbolji dio, istraživanje o kojem ćemo detaljno pisati na našem portalu.

IMG 20210218 151217

 

Evo članaka o ovoj misiji:


Komentari

 • boriss said More
  Bravo,nek vam uspije!Lepo od vas!lp Boris 6 sati ranije
 • Baki said More
  Pročitao sam ovo i mislim da je... 1 dan ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  @Miško Oko toga nema nikakve dileme. I... 2 dana ranije
 • ljubica said More
  kakve su nam misli, takav nam je... 3 dana ranije
 • Miško said More
  Jedna od činjenica na kojima počiva... 3 dana ranije

Foto...