image00
Kliknite na ilustraciju

Sigurno se sećate ovog snimka na kome se jasno vide orbitalna stanica Mir i američki spejs šatl Atlantis kako zajedno kruže oko Zemlje? Snimak je načinjen davne 1995. godine sa svemirskog broda/kapsule Sojuz. Nekoliko nedelja/meseci kasnije objavljen je u svim magazinima i novinama kao fantastičan snimak jedinstva u svemiru dve nekada suprotstavljene supersile Amerike i Rusije.

Manje su poznati detalji oko poteškoca vezanih za ovakav poduhvat. Naime, postoji samo mali broj načina da se snime dve ovakve letelice u orbiti iz neposredne blizine, a da se na taj način ne ugrozi bezbednost bilo koje od njih. U konkretnom slučaju nakon odvajanja broda Sojuz, a zatim i šatla Atlalntis, došlo je do kvara na kompjuteru orbitalne stanice, zbog čega je ruski brod morao hitno da bude ponovo spojen sa stanicom Mir.

Sve se na kraju dobro završilo, ali od toga je dana je prošlo 16 godina, a ni jedan ovakav manevar nije ponovo izveden, tako da nikada nismo imali prilike da vidimo kako izgleda medjunarodna kosmička stanica zajedno sa šatlom.

Februara ove godine, NASA je ponovo zatražila od RKA da izvede manevar obletanja oko stanice kapsulom Sojuz za vreme dok je šatl Diskaveri (STS-133) spojen, kako bi na taj način bio ovekovečen ovaj momenat kada je stanica završena, a spejs šatl jos u upotrebi. Međutim, zbog raznih tehničkih problema na Sojuzu do toga nije doslo.

Sledeći pokušaj ce biti moguć početkom maja meseca, kada će sa ISS-om biti spojen šatl Endevor na svojoj poslednjoj misiji (STS-134), ali odluka da li će do manevra obletanja stvarno doći, neće biti doneta sve dok praktično svi ostali zadaci misije ne budu zavrseni odnosno tek 12-og ili 13-og dana misije.

Pošto postoji realna šansa da se iz bilo kog razloga ne iskoristi ni ova, predzadnja šansa, Keith McNeill škotski modelar kosmičkih brodova, dao nam je dozvolu da na stranicama Astromomskog Magazina objavimo slike njegovih maketa koje jasno ilustruju kako bi trebalo da izgleda ceo kompleks ISS-šatl.

Kliknite na ilustracije STS-133_3a
STS-133_4d STS-133_12l

 

Author: Tomislav Bandin

Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 3 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...