U periodu od 06.06. do 21.06. 2009 godine boravio sam na planini Zlatar u selu Drmanovići. Iskoristio sam priliku da vršim posmatranja kroz moj teleskop. Svo vreme noći su bile vedre i odlične za posmatranje. Prve nedelje bio je pun Mesec a druge nedelje je već bilo potpuno tamno. Pored Meseca posmatrali smo i Jupiter koji je jedne noći bio bio blizu meseca. Videla su se četiri njegova satelita.

Teleskop je izazvao oduševljenje među meštanima kako decom tako i odraslima: svake noći smo posmatrali a njima se najviše dopalo da gledaju Mesec, Jupiter i Saturn.Nažalost Saturn je rano zalazio pa smo ga posmatrali samo dve večeri. Deca su bila vrlo radoznala i morao sam im pokazaviti na nebu sazvežđa, posmatrali smo satelite itd.

Dana 19.06. rano ujutru pre izlaska sunca na nebu se moglo videti Veneru, Mesec i Mars. Sve u svemu bilo je lepo. Posmatračko mesto je na visini od 1170 metara bez svetlosnog zagađnja. Nova Varoš je na severnoj strani ali je u rupi tako da ni od je nema svetlosnog zagađenja.
U prilogu su fotografije samog posmatračkog mesta, opreme kao i Meseca koji je slikan kroz okular teleskopa iz ruke, bez dodatne opreme i sa običnim digitalcem HP 735 od 3,2 megapixela.

Pun-mesec-a

More-Tisine-a

A-sada-astronomija

HPIM8208-a

Mesec-Okean-Bura-a

Author: Dragan Radmilović

Komentari

 • Slavko said More
  Srećan rođendan AM ! Još mnogaja... 23 sati ranije
 • D.S. said More
  Srdačan pozdrav s poštovanjem,odlično. 2 dana ranije
 • Baki said More
  Tekst pobuđuje i na dodatno čitanje.... 2 dana ranije
 • Nela said More
  Jedne godine, sledece ili one tamo, cu... 4 dana ranije
 • boriss said More
  Zdravo.....čitam vas AM....neka... 4 dana ranije

Foto...