Jedan od vrlo popularnih nebeskih objekata jeste planetarna maglina Owl (Sova). Sova je poznata i kao član Mesijeovog kataloga u kome ima oznaku M 97. U NGC katalogu nosi broj 3587. Nalazi se 2030 svetlosnih godina daleko od nas u sazvežđu Veliki Medved.

Owl Nebula M97 Goran Nilsson The Liverpool Telescope
Göran Nilsson & The Liverpool Telescope

Prvi koju je uočio Sovu bilo je Pjer Mešan 16. februara 1781. godine. Kasnije je njegov prijatelj i suradnik Šarl Mesije Sovu uvrstio u svoj, malo pre pomenuti katalog. 

Owl Nebula sketch

Crtež Lorda Rosa

 

Otkud ovo neobično ime ovoj planetarnoj maglini? Lord Ros (William Parsons, 3rd Earl of Rosse), poznati englesko-irski astronom, imao je običaj da posmatrane nebeske objekte crta. Njegov crteže ove magline koju je posmatrao 1848. ličio je na glavu sove pa su astronomi tako i počeli da je zovu. 

  Planetarna maglina je objekat nastao nakon što jedna prosečna zvezda otpusti velike količine gasova koji se onda šire oko nje. U sredini planetarne magline može se uočiti zvezda koja je emitovala gasove.

Sova je stara oko 8000 godina. Naučnici su u njoj detektovali vodonik, helijum, kiseonik i sumpor i to 100 čestica u kobnom centimetru. Njen poluprečnik iznosi nešto manje od jedne svetlosne godine i širi se brzinom od oko 30 kilometara u sekundi.

Magnituda magline je 14m (po nekim podacima 16m). Centralna zvezda je ima oko 55-60% mase našeg Sunca i znatno je sjajnije od njega (između 41 i 148 puta).

Screenshot 2018 05 21 15.36.022

M97 u Velikom medvedu. Karta iz proframa SkySafari 6 PRO


Dodaj komentar