O tome da je jedan asteroid iz glavnog asteroidnog pojasa koji je smešten između Marsa i Jupitera, dakle da jedan takav asteroid od nedavno nosi ime Muminović, po legendarnom jugoslovenskom i bosanskohercegovačkom astronomu i popularizatoru astronomije i nauke uopšte već smo pisali.

Muminoviću na čast ide i to što je predlog za to imenovanje potekao od astronoma iz susedne zemlje, iz Hrvatske, od Željka Ivezića  profesora astrofizike na Univerzitetu Vašington, a koji je trenutno na dužnosti direktora izgradnje veoma značajne opservatorije Vera Rubin. 

GradSarajevo 1
Muminović sa gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić

Međutim, ovo nije jedina počast koju je g. Muminović u zadnje vreme dobio. Pre neki dan stigao mu je poziv od gradonačelnice Sarajeva, Benjamine Karić, koja je priredila prigodnu svečanost povodom 60 godina astronomije u BiH na kojoj je izjavila:

Ove godine obilježavamo 60 godina astronomije u BiH. Važnu godišnjicu uveličat će činjenica da je grad posvećen projektu obnove astronomske opservatorije Trebević. 

To je čvrst temelj onoga u šta smo vjerovali i u šta vjerujemo i danas: U nauku i nevjerovatan entuzijazam Astronomskog društva „Orion“ s čijim predsjednikom, uvaženim Muhamedom Muminovićem sam danas potpisala ugovor o podršci Grada. 

Raduje nas odluka Međunarodne astronomske unije da jedan novootkriveni asteroid imenuje po Muminoviću u znak zahvalnosti na popularizaciji i razvoju astronomije. Čestitamo!

GradSarajevo 2
Muminović prima medalju Grada Sarajeva

Pa ni to nije sve. Gradonačelnica je tom prilikom Muhamedu Muminoviću uručila i medalju Grada Sarajeva.

Na kraju ostaje samo da našem dragom prijatelju Muhamedu Muminoviću čestitamo da dodeljenim priznanjima i izrazimo nadu da ćemo ga ponovo videti i čuti na nekim od naših astronomskih aktivnosti. 

52403050233 c78f8c62a4 o

Muminović sa svojim knjigama na Andrevlju tokom konferencije posvećene svtlosnom zagađenju (projekat ELECTRA)

52403003398 c947c0bdb4 o

Muminović na Andrevlju posmatra Sunce kroz solarni teleskop. Pored njega je prof. Dušan Mrđa, a u pozadini dr Tomas Nemeš 


Neki od članaka koje je Muminović pisao tokom zadnjih godina:


Komentari

 • Slavko said More
  Srećan rođendan AM ! Još mnogaja... 1 dan ranije
 • D.S. said More
  Srdačan pozdrav s poštovanjem,odlično. 2 dana ranije
 • Baki said More
  Tekst pobuđuje i na dodatno čitanje.... 2 dana ranije
 • Nela said More
  Jedne godine, sledece ili one tamo, cu... 4 dana ranije
 • boriss said More
  Zdravo.....čitam vas AM....neka... 4 dana ranije

Foto...