ir vs visibl 1

Sunčeva aktivnost zapečatila sudbinu svemirskog teleskopa

Svemir u infracrvenom području potpuno je drugačiji od onog kakvog znamo u (okom) vidljivom području. Naša atmosfera gotovo je nepremostiva prepreka za infracrveni prozor u beskonačnost. Stoga ne čudi velika znanstvena „glad“ za instrumentima van Zemljine atmosfere. Infracrveni svemirski teleskopi skupe su i tehnološki zahtjevne. Jedna od njih bila je i letjelica WISE.

WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer)(WISE), NASAina infracrvena svemirska zvjezdarnica lansirana je u ljeto 2009. Primarna misija trajala je deset mjeseci, nakon toga letjelica je još neko vrijeme istraživala svemir smanjenim kapacitetom, sve dok u potpunosti nije potrošeno rashladno sredstvo za kamere 40-centimetarskog teleskopa. Tada je letjelica prevedena u stanje mirovanja.

No tu nije bio kraj misije. Nakon evaluacije podataka, stotine puta veće kvalitete nego što su prethodne infracrvene zvjezdarnice prikupile, došlo se do zaključka kako WISE ima ogroman potencijal u području istraživanja planeta drugih zvijezda, a posebice asteroida i kometa u našem Sunčevom sustavu. Tada je misija preimenovana u NEOWISE (Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer) i uspješno nastavila s radom. Broj otkrića mjeri se u desecima tisuća objekata, broj sekundarnih mjerenja položaja i sjaja teško da se može i izračunati. Planirano je da misija NEOWISE završi potkraj 2025. Petnaest godina nakon uspješnog okončanja primarne, glavne, misije letjelice.

ir vs visibl 4

Snažne Sunčeve oluje kojima smo svjedoci zadnjih godinu dana te su planove poremetile. Zabilježena su oštećenja osjetljive opreme  kao i rapidno snižavanje putanje orbitiranja oko Zemlje. Kako na letjelici ne postoji raketni sustav za mijenjanje orbite sudbina joj je bila zapečaćena.  Njezini instrumenti više nisu mogli nastaviti s radom te je NASA 01.VI 2024. odlučila da misiju okonča. Zadnje komande letjelici poslate su 08.VIII koje je ona uspješno zaprimila. Očekuje se kako će NEOWISE pred kraj ove godine zaroniti u gušće slojeve atmosfere te u cijelosti izgorjeti poput sjajnog bolida na nebu.

Važno je istaknuti doprinos ove nevelike letjelice u traženju, otkrivanju i praćenju potencijalno opasnih objekata za naš planet. Baze podataka koje su stvorene njenim radom jednog će nam dana itekako pomoći da se izborimo s prijetnjama iz svemira.  Ceremoniji zadnjeg pozdrava letjelici, u Washingtonu (EOMOC), prisustvovali su znanstvenici i tehnolozi koji su misiju stvarali kao i oni koji su sve do pred koji tjedan bili aktualni članovi. 

PROBAJTE I SAMI;  Ukoliko vaš mobitel ili fotoaparat ima elementarne sposobnosti da vidi svijet u infracrvenom dijelu elektromagnetskog spekta, napravite „običnu“ i infracrvenu fotografiju istog kadra. Vidjeti ćete sasvim nešto drugo, to je ono što astronome jako zanima u svemiru. Isprobate li to uskoro će Vam postati jasna još jedna stvar; Rezolucija snimaka u IR području daleko je manja od one u nama vidljivom području. Infracrvene kamere skupe su, i ne, nemojte ih miješati s nadzornim kamerama koje imaju IR reflektore, one nemaju veze s svemirom u infracrvenom dijelu EMS.

neowise

 


Komentari

  • Baki said More
    Zadovoljstvo je nešto skromno dodati... 3 dana ranije
  • goran01 said More
    8) symbiotic universe!!! 8)
    hoce biti... 5 dana ranije
  • goran01 said More
    vrh:Dvrh:Dvrh evo sada sa soc net : X... 5 dana ranije
  • Baki said More
    Stvoren 1980-ih, Habbl teleskop je još... 5 dana ranije
  • polux11 said More
    800 km je jedan pedeseti deo obima... 5 dana ranije

Foto...