Prvo desetljeće XXI stoljeća pomalo je iza nas.. Godina 2009. proglašena je u cijelom svijetu Međunarodnom godinom astronomije.. Tek nekoliko desetaka sati dijeli nas od Nove godine.. Evo jednog osobnog popisa deset događaja/ljudi koji su obilježili početak XXI stoljeća..

medjunarodna-godina-astronomije-logo

Godina je 2001., mjesec rujan, datum 11. kod nas u Istri preljepi je sunčani dan no s druge strane Atlantika avioni s pilotima-kamikazama smišljeno udaraju u simbole američke vizije suvremenog svijeta. Sigurnosni protokoli uvedeni posvuda u ljudske djelatnosti mijenjaju svijet kakav smo poznavali. Demokracija i ljudske slobode definitivno nisu istoznačnica..

Novi ratovi imperijalizma koji se temelji na naftnoj industriji. Veliki sukob u Iraku 2003. a nešto kasnije i rat u Afganistanu pored svih ostalih ratova i sukoba diljem svijeta uzrokuju desetke i stotine tisuća mrtvih, ranjenih, osakaćenih..Civilizacija koja se temelji na uvažavanju i poštovanju potpomognuta religijama koje zagovaraju brigu za bližnjega svoga još uvijek nemože bez zakrvavljenih očiju homo sapiensa..

Prosinac 26. 2004.duboko ispod vodenih masa Indijskog oceana događa se nešto što će promijeniti svijet; Tsunami, ma kako ga izgovarali poznat je na svim jezicima svijeta. Preko 200.000 mrtvih, devastirane obale Indonezije samo su upozorenje „majke prirode". Tridesetmetarski vodeni val pobrisao je desetljetne ljudske napore i ponukao nas da se barem deklarativno pozabavimo mišlju koliko smo mali pred prirodnim silama.

Kina, Provincija Sichuan, milijunski gradovi Yingxiu, Beichuan i Nanba, 12. svibnja 2008. godine. Rano ujutro, deseci tisuća djece snivala su svoje snove a tada je zemljotres čija je statistička pojavnost 1:4000 godina u hipu zaustavio 100.000 ljudskih sudbina. Milijuni domova nestali su poput kula od karata.

deset-najvaznijih-ovog-desetljeca

Topla ljeta svuda oko nas. Mediji su prepuni priča o globalnom zatopljenju. Sastanci i dogovori posvuda diljem svijeta. Protokoli se potpisuju a temperatura na planeti neumitno raste. Obični smrtnici pomalo su nesretni što se velesile ne pridržavaju ograničenja emisije CO2 i što uvijek netko bojkotira pregovore. Hrvatska je tu izuzetak, mi jedini tražimo povećanje emisije CO2 u narednim godinama?!? Rijetki znaju kako je globalno zatopljenje tek uvod u polarnu zimu te kako bi nas upravo staklenički plinovi mogli izvući kada za to dodje vrijeme. Priču o tome kako će ledenjaci podignuti razinu mora kada se otope ostaviti ćemo na dušu profesorima u osnovnim školama (led ima veću zapreminu od vode)..

Jednog dana na dnevniku tijekom protekle godine začujemo kako je ekonomija svijeta pa i naše zemlje u krizi, kako je novaca nestalo i kako ništa ne funkcionira. Privrednici ali i svi drugi se otada tako počinju i ponašati. Globalna kriza uzela je maha i kod nas iako mi nemamo neke velike veze s globalnim financijskim tokovima. Banke koje legalno izrabljuju cijelo društvo odjednom objavljuju svoj krah. Ispaštaju najsiromašniji, MI, obični mali Veliki ljudi. Naravno svjetska kriza će proći, i kriza kod nas također, ali cijenu ćemo osjećati i narednog desetljeća.

Barack Obama, nepoznati crni intelektualac postao je dobitnikom Nobelove nagrade za mir ali i predsjednikom SAD (04.11.2008). Obama se pojavio kao smišljeno, novo lice svjetskog spasitelja i pokretača jednog novog doba. Obama-manija pomalo prolazi a problemi su veliki, ipak mora mu se priznati kako dio svjetske populacije ipak s dozom Obama-optimizma gleda na budućnost.

znanje-skrinja-by-marino-tumpic

Ivan Pavao II punih je 27 godina vodio Rimokatoličku Crkvu, sve do svoje smrti 2005. Vatikan je pomalo pretvarao u ustanovu osjetljivu na potrebe i želje svojih sljedbenika. Priznao je i u ime Crkve javno se ispričao radi nekih davnih pogrešaka crkve. Shvativši da i običan puk danas ima obrazovanje i da je ono doprijelo do najudaljenijih mjesta na svijetu mijenja odnos Crkve i Znanosti. Život u svemiru u skladu je s vjerskim naukom baš kao i život na zemlji a znanost je ta koja ima zadaći i čast sve to proučavati i diviti se Tvorcu. Crkva i Znanost pomalo postaju novi saveznici..

Kina je postala treća nacija koja je svojim tehničkim tvorevinama poslala čovjeka u svemir. Time je pokrenula kotač nove, smišljenije svemirske utrke k Mjesecu ali i dalje prema Marsu i drugdje..Indija, Koreja, Iran..samo su neke od država koje su krenule svojim putem u svemir. Bangladaš je svojoj već tri desetljeća ustoličenoj svemirskoj agenciji ove godine povećao proračun. U Hrvatskoj je startao prvi Hrvatski svemirski program (www.astronautika.com), bez ikakove potpore institucija sustava.

Galileo Galilei pokrenuo je jedan drugačiji svijet. Prije punih 400 godina upotrijebivši teleskop u cilju istraživanja i opažanja svemira odjednom je tisućljetnim zabludama o prostoru i vremenu koje nas okružuje došao kraj. Svijet makrokozmosa predmet je istraživanja interdisciplinarnih područja znanosti i tehnčkih disciplina. Tome u čast cijeli svijet 2009. godinu obilježava kao Međunarodnu godinu astronomije.



Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...