aurora resort1

Tko će uhvatiti auroru borealis!?

Polarna svjetlost, aurora borealis (na južnoj polutci aurora australis) igra je raznobojne,“nestašne“ svjetleće koperne na noćnom nebu, a nastaje kao rezultat borbe elektromagnestskih silnica Zemlje s onima koje nam dolaze od Sunca. Ovisno o Sunčevoj aktivnosti i godišnjim dobima na Zemlji postoje periodi kada su izgledi za pojavu polarne svjetlosti vidljive na umjerenim geografskim širinama veći. Krajem zime i početkom proljeća nalazimo se u periodu najboljih izgleda za nebeske prizore iz bajke.

aurora resort2

Meteorolozi, a posebice astronomi, najčešći su vidioci polarne svjetlosti. Sama priroda njihova posla traži promatranje neba. Prije ere digitalnih fotoaparata, pametnih mobitela, interneta u našem se podneblju računalo otprilike ovako; Polarna svjetlost vidljiva je iz naših prostora jednom ili dvaput u desetljeće ili dva. Zaista je tako i bilo, sve donedavno. Aurora se pojavljuje nenadano, traje kratko vrijeme, nevješti opažači neće ju ni uočiti, odnosno zamijeniti će ju za svjetslosno zagađenje.

aurora predikcija Kp index NOAA

Krajevi blizu sjevernog polarnog kruga od ove su prirodne pojave načinili pravi posao, turističku atrakciju. Na sjeveru Norveške, Švedske, Finske, Ruske Federacije, Kanade postoje turistički proizvodi s cijelokupnom infrastrukturom i vodičima koji gostima nude spavanje u staklenim igluima s pogledom na snježno-ledeno okružje i „vanzemaljske prizore“ lelujanja zavjesa raznobojne svjetlosti među zvijezdama, na tamnom i svjetlosno nezagađenom nebu.

Danas, kada imamo pristup bazama podataka o svemirskom vremenu iz svih krajeva svijeta, postoje prognoze koje nam itekako pomažu u izračunu vjerojatnosti pojave polarne svjetslosti, odnosno područja s kojih će se ona vidjeti. Američka NOAA ili Ruski IZMIRAN (hint; „spaceweather aurora borealis“) prave su adrese za sve one koji će se odlučiti krenuti u lov na auroru borealis. Autor ovih redaka imao je priliku s svojim učenicima i studentima u nekoliko navrata vidjeti polarnu svjetslost iz naših krajeva. (Mogu reći, pojava je doživotna uspomena, jednostavno izgleda nadrealno, op.a.).

Kraj zime i početak proljeća najpogodnije su vrijeme kada se polarna svjetslost spušta prema našim krajevima. Uostalom, što nas (osim komoditeta) spriječava da krenemo u lov na auroru!

aurora predikcija NOAA

 


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 1 dan ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 1 dan ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...