avion

Kratka priča o tome kako na avionskim krilima nastaje sila uzgona i kako ona utiče na let vazduhoplova

Sećanje na detinjstvo

U svom detinjstvu bio sam vrlo radoznao. Svašta me je zanimalo. O ponekim temama imao sam koga i da pitam: pored roditelja, bio je tu i ujak, vojni mašinski inženjer, vrstan stručnjak za projektovanje vazduhoplova.

Kada se jednom prilikom porodica bila okupila, palo mi je na pamet da ja ne znam kako to avioni lete. Ujak je bio „pri ruci“, pa sam mu ukratko izložio svoje pitanje. Na to je on, takođe ukratko, odgovorio – „Zato što imaju krila“. Ali u njegovoj je prirodi da bude opširan, pa je usledio i širi, detaljniji odgovor, pun nekih formula i jednačina. Tada nisam mnogo toga shvatio, ali sam postao svestan dve važne činjenice: prve, da je moj ujak veoma pametna i inteligentna osoba, i druge, da je cela ta priča, uključujući i formule i jednačine, zapravo veoma, veoma zanimljiva...

Kasnije se ispostavilo da sam bio u pravu oko obe činjenice. Moj ujak je i dalje ostao pametan i inteligentan, ali sam ja u međuvremenu naučio neke dodatne stvari i shvatio kako to vazduhoplovi mogu da lete. Želeo bih da svoje nekadašnje neznanje, koje se u međuvremenu pretvorilo u znanje, podelim sa vama u ovom tekstu.

Budući da već znate da avioni lete zato što imaju krila, pređimo na jednačinu, koja se zove...

(zbog nekoliko formula koje sajt ne može bez problema da peuzme, nastavak članka je u PDF formatu) 

Šta je bilo posle...?

U međuvremenu, i sam sam odrastao, i imao tu čast i privilegiju da drugome i ja postanem ujak. Predmetna gospođica-sestričina još uvek je mala, ali će brzo odrasti. Iskreno se nadam da će je radoznalost držati dugo, i da će mi ona povremeno postavljati pitanja slična onom koje ja postavih svome ujaku. Moram reći da sam prilično nestrpljiv u tom iščekivanju. Biće mi drago ako uspem da odgovorim na takva pitanja.

Da li ću znati da odgovorim? Pa naravno! Zar ima toga što jedan ujak ne zna...!

 

 

Author: Ivan Stamenković

Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 3 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 3 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 3 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 14 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 19 sati ranije

Foto...