radijacija novi simbol upozorenjaIonizirajuće zračenje kojime nas drže u strahu

Atomski rat, atomske elektrane, eksplozije i incidenti..poslje atomske bombe ni trava ne raste, opća apokalipsa. Urezali su nam to u mentalni sklop, strah od atoma je sveprisutan. Hirošima danas ima oko milijun i pol stanovnika, tamo se proizvode i kod nas cijenjeni automobili Mazda. U Nagasakiju prema popisu iz 2020. živi oko pola milijuna ljudi, dom je brojnih sveučilišta a tamo se izrađuju automobili marke Mistubishi. Diljem svijeta, od II svjetskog rata na ovamo, demokratske i nedemokratske države detonirale su gotovo tri tisuće atomskih bombi (tkz. testovi) naspram kojih su atomske bombe civilizirano bačene na pomenuta dva grada bile dječje igračke. 

Radijacija, ionizirajuće zračenje, je svuda oko nas. Ekvivalentna doza ionizirajućeg zračenja mjeri se izvedenom SI jedinicom Sivert (skraćeno; Sv). Naziv je dobila prema švedskom fizičaru i liječniku Rolfu Sievertu. Doza od 1Sv je enormno velika doza, u realnom svijetu koristimo i mjerimo mili i mikro Sv (tisuću odnosno milijun puta manje od 1Sv). Naš svijet u suživotu s ionizirajućem zračenjem;

Pojedemo li bananu prihvatili smo 0,10 μSv. Aerodromski skener ljudi obogati nas za vrijednost od 0,20 – 0,60 μSv. Deset sati leta avionom na desetak tisuća metara visine opskrbi nas sa 30 μSv. Rendgensko snimanje zuba sa novijim uređajima ozrači nas s 100 μSv, pri mamogramu ta je vrijednost najmanje 400 μSv. CT snimanje cijelog tijela 10,000-30,000 μSv. Za šest mjeseci boravka na ISSu astronauti dobiju 80.000 μSv, pri isto toliko vremena tijekom puta na Mars budući kolonizatori primiti će barem 250.000 μSv. Prilikom incidenta NE Fukushima zabilježene su najviše zaprimljene doze kod servisnog osoblja od po 670.000 μSv! Doza od preko 10,000,000 μSv (10 Sv) gotovo sigurno podrazumijeva smrt čovjeka za manje od 30 dana po izlaganju.

EM zracenje graf

Problem sa ionizirajućem zračenjem utoliko je veći jer naša tijela nisu sposobna detektirati njegovo prisustvo. Posljedice izlaganja ovoj vrsti EM zračenja zakašnjele su i nerijetko ih je teško povezati sa trenutkom i uzrokom. Primjerice čovjek može biti u trenutku izložen višestrukoj smrtonosnoj dozi zračenja a da pri tome ne osjeti ama baš ništa, posljedice će rezultirati za nekoliko sati, dana ili tjedana, čak i godinama kasnije.

Naravno nije sve bijelo/crno. Vrijednosti koje smo naveli itekako mogu varirati primjerice od starosti i kvalitete medicinskih uređaja, rute i visine leta aviona, lokaciji na Zemlji gdje se nalazimo, aktualnoj situaciji zemaljskog i svemirskog vremena.. Primjerice prosječna doza ionizirajućeg prirodnog zračenja na otvorenom prostoru tijekom godine u okolici Osijeka dvostruko je veća od one uokolo Rapca u Istri. U jednom od sljedećih članaka čitajte koliko je opasno UV zračenje sa Sunca, ili bolje reći koje su komponente UV zračenja neopasne, potencijalno opasne i ekstremno opasne.

meteori svibanj2022

 

 


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 16 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 17 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 17 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 22 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije

Foto...