TV Astronomija

Podcast Inkubator: Saša Ceci

SasaCeci 2

Podcast Inkubator #431 - Ratko i Saša Ceci

Fizičar s Ruđera Boškovića i CERN-a, te čovjek iza HRT-ove emisije Treći element i Skeptika u pubu. Što kaže na brojne teorije zavjere o Koroni, cjepivu i 5G mreži, zašto su neki znanstvenici postali influenceri, a influenceri znanstvenici i kako najlakše demantirati teoriju ravne Zemlje samo su neke od tema koje će se pokrenuti u Podcastu.

   

Oumuamua - Međuzvezdana kometa ili napušteno vanzemaljsko solarno jedro

Oumuamua 2

Oumuamua - An interstellar comet or abandoned alien solar sail?

Oumuamua je prvo međuzvezdano telo otkriveno u Sunčevom sistemu. Bilo je to 2017. godine. Mnoge opservatorije širom planete usmerile su svoje teleskope i pratile ovo telo. Ono što je zapaženo zbunilo je naučnike i oni ni do danas nisu sasvim sigurni o kakvom telu se radi.

 

Saša Ceci: Čudnovata kvantna fizika

Ceci 2

Saša Ceci: Čudnovata kvantna fizika 

Zašto nećemo pocrniti grijući se zimi uz topli radijator i što su fizičari napravili kad im je njihov proračun pokazao da bi se to ipak trebalo dogoditi. I kako to da je vatra uglavnom narančasto-crvena, a vatromet može biti u svim bojama. Odgovor na ta i mnoga druga pitanja dala nam je kvantna fizika koja nam je omogućila uvid u najdublje skrivene tajne svemira. No ona je otvorila i mnoga druga pitanja. Na neka od njih ni danas nemamo odgovor. O tome govorimo u ovom predavanju.

   

Apolo 14 - nova obrada video zapisa

Apollo14in24fps 2

Apollo 14 in 24fps: Landing, Moonwalk & Liftoff

Nov stari film o sletanju Apola 14 na Mesec, izlasku astronauta iz lunarnog modula, hodanju po Mesecu i uzletanje modula sa Meseca. Film je stari jer je snimljen pre 50 godina, nov je jer je sada tehnički obrađen tako da se od starog filma sa 14 frejmova u sekundi dobio nov sa 14 frejma u sekundi. Rezultat je sjajan.

   

Zašto je tako teško posetiti Merkur?

MerkurPutovanje 4

Why is the Closest Planet Also the Most Difficult to Visit? | NASA's MESSENGER Mercury Probe

Merkur nam je bliski sused, ipak do sada je imao samo jednu misiju koja je posvećena baš njemu i još jednu u kojoj je letelica samo projurila pored njega. Zašto? Zašto je tako teško doći do Merkura, teže nego do Jupitera?

   

Svemirska sonda BepiColombo je proletela pored Merkura!

Bepi

Svemirska sonda BepiColombo je proletela pored Merkura!

Svemirska sonda BepiColombo je projekat Evropske svemirske agencije ESA i Japanske svemirske agencije JAXA i primarni cilj ove misije je ulazak u orbitu oko Merkura, najbliže planete Suncu. Sonda će putovati čak 7 godina kako bi ušla u Merkurovu orbitu a usput će nekoliko puta proleteti pored Zemlje, Venere i samog Merkura kako bi dovoljno usporila za ulazak u konačnu orbitu!

 

Spisak Nobelavaca iz fizike tokom istorije

np2

List of Nobel Laureates in Physics in History

Nobelova nagrada je internacionalna nagrada, koju godišnje dodeljuju švedske i norveške institucije, kao znak priznanja za akademska, kulturna, i/ili naučna dostignuća. Po želji švedskog naučnika i pronalazača Alfreda Nobela, ova nagrada je ustanovljena 1895. godine. Prvi put je dodeljena 1901. godine i to iz oblasti hemije, književnosti, mira, fizike, psihologije i medicine.