"EmDrive" je "electromagnetic drive" (elektromagnetni pogon). To je koncept britanskog naučnika Dr. Rodžera Šojera, ka se električna energija uz pomoć mikrotalasa pretvori u potisnu energiju - bez da pri tome koristi gorivo. Uprkos tvrdnjama kineskih naučnika, koji su ovaj koncept već uspešno testirali, zapadni naučnici su “EmDrive” okarakterisali kao fantaziju i pseudo nauku. Najviše zbog toga, jer se ovaj projekat suprotstavlja zakonima fizikalnog održavanja impulsa i naučnici su ga u uništavajućoj kritici nazvali pokušajem stvaranja perpettum mobilea.

NEMOGUCI POGON

NASA je prvi put obratila pažnju na ovaj projekat, kada je američki naučnik Guido Fetta, razvio potisnu mlaznicu koja bazira na istoj tehnologiji i mogao je da ubedi NASU da testira koncept. Rezultate prvih testova je NASA objavila još 30. jula 2014. godine. Uprkos uspešnim ishodima testova i mnogim demonstracijama, kritičari su odbili mogućnost upotrebe ovog sistema.

Posle dugogodišnjih testova, NASA je sada i u stručnoj objavi potvrdila da koncept principijelno zaista funkcioniše. Zašto i kako, to naučnici još uvek ne znaju tačno, ali pretpostavljaju, da se rešenje nalazi u kvantnomehaničkim konceptima. Pošto “EmDrive” ne koristi gorivo, a potrebni mikrotalasi mogu da budu proizvedeni uz pomoć solarne energije, ovaj pogon bi mogao da otvori potpuno nove mogućnosti za put u svemir.

Kod ovog sistema se elektromagnetni talasi oslobađaju u zatvorenom kontejneru. Posle detaljnih testova koje je obavila NASA, zabeležena je neobjašnjiva potisna energija od 30-50 Mikronjutna. To bi bilo dovoljno za let svemirskog broda, što do sada korišteno gorivo čini nepotrebnim.

Sa ovim pogonom bi se mnogostruko produžio život satelita, a svemirske sonde bi mogle da lete mnogo brže i dalje u svemir, nego do sada. Osim toga, naučnici su izračunali, da bi let do Marsa sa ljudskom posadom trajao samo 41 dan. Sa dosadašnjim pogonom, ovaj put bi trajao više od godinu dana.

Prošle godine je kineski naučni tim razvio sopstveni EmDrive i potvrdio da se stvara potisna sila od 720 milinjutona. To je sasvim dovoljno za jednu potisnu mlaznicu. Njihovi rezultati su od strane zapadnih naučnika jednostavno ignorisani.

Koga interesuje patent, može da pročita njegov detaljan opis u registraciji patenta broj EP 2688803 A1, OVDE.

Ljiljana Gračanin
Author: Ljiljana Gračanin
Maturirala u Beogradu u Beču doktorirala astronomiju i fiziku. Na univerzitetskom institutu za astronomiju u Beču se pored predavanja o Suncu i Sunčevom sistemu bavi naučnim istraživanjima na polju spektrografije protozvezda. Napisala je nekoliko desetina naučnih radova o spektralnoj analizi sastava protozvezda. Za ESA (Evropsku Svemirsku Agenciju) piše Tviter-stranu na srpskom jeziku; za Nasu, projekat APOD, objavljuje dnevne prevode fotografija na tri jezika; za ESO (Evropsku Svemirsku Opservatoriju) prevodi opise fotografija na srpski jezik; za Austrijski Svemirski Forum (OeWF) vodi Tviter stranu na srpskom. Na FB uređuje stranu sa aktuelnim zbivanjima na polju astronomije na nemačkom jeziku i FB-stranu sa kursem na srpskom jeziku o orijentaciji na nebu. Uz to održava redovne kurseve astronomije za decu i amatere i drži predavanja za javnost. U okviru Astronoma Bez Granica (Astronomer Without Borders) postavljena je za nacionalnog koordinatora za Srbiju…

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • polux11 said More
  Naljutiće se Kinezi što njihove... 19 sati ranije
 • Boris Saksida said More
  Neka vam uspije,baš lepo!!!!!!!lp 22 sati ranije
 • Baki said More
  Dobar izbor. Kakva je budućnost... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Prvo zabeleženo zapažanje T CRB-a... 3 dana ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  Mars je imao aktivno magnetno polje u... 5 dana ranije

Foto...