Katalog H II regiona Mlečanog puta američkog astronoma Stjuarta Šarplesa (Stewart Sharpless). Područja H II su retki oblaci gasa (magline) delimično jonizovani u kojima se upravo rađaju zevezde. (Oznaka H dolazi od hydrogena, tj. vodonika, a II označava da se radi o molekularnom vodoniku (H2), za razliku od H I što je oznaka za područje neutralnog atomskog vodonika).

Šarples je objavio dve edicije svog kataloga, 1953. sa 142 magline i 1959 sa 313 maglina. Neke Šarplesove magline sadrže više objekata. Za svoj katalog Šarples je koristio već postojeće fotografije načinjene Šmitovim teleskopom od 48 inča sa Palomar opservatorije. Šarplesov katalog inače sadrži objekte severne nebeske hemisfere do -27 stepeni.

Mnogi Šarplesovi objekti se ističu lepotom što ih čini atraktivnim za astronome amatere. Ipak ovaj katalog nije ni izbliza toliko popularan kao Mesijeov katalog, verovatno zato što su za posmatranje Šarplesovih objekata potrebni jači teleskopi, dok se većina Mesijeovih objekata može videti dvgledom ili skromnim teleskopom, a neki čak i golim okom.

Nekoliko objekata iz Šarplesovog kataloga:

sh2-142 NGC_6334 NGC_1977
Sh2-142 / NASA WISE Sh2-2 / HST/NASA/ESA. Sh2-279 / NASA
NGC_7635 RCW_120 ESO-The_Omega_Nebula
Sh2-162 / iz Wikipedije
Sh2-3 / NASA Sh2-45 / La Silla - ESO

Izvori za ovaj članak:

The Sharpless Catalog

Stewart Sharpless (iz Wikipedie)

Možda će vam i ovo biti interesatntno da pročitate:

Caldwell catalogue

Katalog zvezdanih jata, maglina i galaksija „Caldwell" je napravljen za astronome amatere osmatrače kojima je već pomalo dosadio Mesijeov katalog. Zapravo, on predstavlja dopunu Mesijeovog kataloga.

Dobar katalog zvezda

Ima nekoliko elemenata koje katalog mora da zadovolji da bi usao u drustvo dobrih. Naravno, govorimo o katalozima zvezda koji se koriste za iscrtavanje kati neba u kompjuterskim programima.

Neki katalozi

BayerFlamsteedBDHDHRSAOPPMGSCTychoPMM

Prvi katalog zvezda

Kao i obično sve je pocelo u Haldeji i Egiptu. Zatim to preuzimaju Heleni, pa Arapa. A onda se otkrije da su sve to imali Kinezi još pre više hiljada godina.


Dodaj komentar