earthcare

Nakon što je lansiran 29. maja, ESA-in EarthCARE satelit je poslao prvu sliku snimljenu satelitskim radarom za profilisanje oblaka koja po prvi put iz svemira otkriva unutrašnju strukturu i dinamiku oblaka.

EarthCARE nosi četiri sofisticirana instrumenta koji su dizajnirani da rade zajedno kako bi dali novo svetlo na ulogu koju oblaci i aerosoli imaju u zagrevanju i hlađenju Zemljine atmosfere, doprinoseći tako boljem razumevanju klimatskih promena.

Radarski instrument za profilisanje oblaka je obezbedila Japanska agencija za istraživanje svemira, JAKSA. Prvi podaci sa tri evropska instrumenta – širokopojasnog radiometra, atmosferskog lidara(sistem za detekciju koji radi na principu radara, ali koristi svetlost lasera) i multispektralnog snimača očekuju se u narednim nedeljama i mesecima.

Prva slika EarthCARE radara za profilisanje oblaka.

Opis slike: Levo na slici podaci otkrivaju vertikalnu koncentraciju čestica oblaka merenu kao radarsku refleksiju. Jasno se vidi da je oblak gušći u centru gde ima više krupnih čestica. Desno na slici se vidi brzina padanja čestica oblaka. Niske vrednosti u gornjem sloju ukazuju na kristale leda i pahulje koje lebde ili padaju sporo. U sloju ispod, mnogo veće vrednosti brzine pada ukazuju na kišu.

Obe slike pokazuju jasnu granicu na nadmorskoj visini od oko 5 km, gde se led i sneg tope, formirajući kapljice vode koje padaju kao kiša.

Konvencionalno, ovi podaci se mogu dobiti samo pomoću radara u oblaku na zemlji ili u avionu. Ove metode mogu meriti samo ograničena područja, ali radar za profilisanje oblaka na satelitu EarthCARE omogućava da se struktura oblaka meri ujednačeno na celoj planeti.

Direktorka ESA za programe za posmatranje Zemlje, Simoneta Čeli, kaže: „Ovo je fantastičan prvi rezultat naših JAKSA partnera i pravi pokazatelj šta možemo očekivati u budućnosti kada satelit i svi njegovi instrumenti budu u potpunosti kalibrisani i pušteni u rad.

„Ključ misije je da sva četiri instrumenta rade zajedno kako bi nam dali holističko razumevanje veoma složenih interakcija između oblaka, aerosola, dolaznog sunčevog zračenja i izlaznog toplotnog zračenja kako bismo bolje predvideli buduće klimatske trendove.“

https://www.esa.int/.../A_first_EarthCARE_reveals_inner...

 

SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret 

 

 


Komentari

  • marino1 said More
    Na TG kanalima publicirani su video... 10 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ovde ima snimak leta i eksplozija... 17 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Zaista neverovatan događaj. Za... 18 sati ranije
  • miljijana94 said More
    bravo, bravo, bravo, bravo, bravo,... 21 sati ranije
  • Astronomski magazin said More
    Ko garantuje? Pa domaći i međunarodni... 2 dana ranije

Foto...