Svemir, kosmos, vasiona, univerzum – sve su to sinonimi.

prostor detalj

Svemir je prostranstvo u kome se nalazi Zemlja i sva druga tela: planete, zvezde, galaksije, magline i sve drugo što postoji.

Što se nas Zemljana tiče svemir počinje na 100 kilometara od površine naše planete. Ne postoji jasna granica početka svemira, to je stvar međunarodnog dogovora.

Svemir je nastao u Velikom prasku pre 13,7 milijardi godina. 

Ne znamo koliko je ukupan svemir velik, ali znamo koliki deo svemira možemo da vidimo. O tome postoje samo grube spekulacije, a po njima poluprečnik vidljivog svemira iznosi 46 milijardi svetlosnih godina. Ili, prečnik svemira iznosi 92 milijarde svetlosnih godina i to je vidljivi deo svemira. Iza toga ne možemo da vidimo jer iz tih područja svemira do nas još nije stigla svetlost, tj. nikakva informacija. Više o tome: Koliko je velik univerzum. Na kraju krajeva moguće je da postoji i više svemira, što je opet posebna teorija.

U vidljivom delu svemira ima – ne zna se tačno koliko galaksija. Po nekim računima oko 200 milijardi. Po drugim, 100 ili čak i 1000 puta više. Ne zna se. 

Rastojanja između zvezda su ogromna. Nama najbliža zvezda, osim Sunca, je Proksima Kentauri koja je daleko 4,3 svetlosne godine (jedna s.g. = rastojanje koje svetlost brzinom od 300.000 km u sekundi prevali za godinu dana). 

Temperatura praznog prostora u svemiru iznosi -270,45 0C.

U svemiru vlada vakuum, ali i taj vakuum (koji po definiciji znači odsustvo bilo kakve materije) ipak nije potpuno pust. U prostoru između galaksija nalazi se u proseku jedan atom po kubnom metru. Sem toga, svemir je prožet energijom.

Svemir se od svog nastanka širi i, po sada važećoj teoriji nastaviće večno da se širi. Ali šta se zapravo širi?

Mali leksikon za astronome početnike

svemir detalj

 

Činjenice o okolini - osnovni podaci o svemiru, galaksijama, planetama....

 


Komentari

 • andrija said More
  NAJSTARIJA ASTRONOMIJA NA PLANETI :D
  Za... 2 dana ranije
 • Siniša said More
  Deo o multiverzumima, svakako nije... 2 dana ranije
 • Liv said More
  ... 3 dana ranije
 • polux11 said More
  Mogli bi da angažuju preživele... 3 dana ranije
 • Небојша said More
  Čisto teoretski gledano kolko bi... 4 dana ranije

Foto...