TV Astronomija

Osnovni principi orbitalne mehanike

Orbite 3

The basic principles of orbital mechanics

Orbitalna mehanika ili astrodinamika je skup zakona balistike i nebeske mehanike, čija primena omogućava lansiranje raketa, održavanje satelita u stabilnim orbitama, kao i putovanja svemirskih sondi do udaljenih odredišta u Sunčevom sistemu. U ovom videu ćemo otkriti neke od osnovnih koncepata orbitalne mehanike i videti kako je ovo znanje primenjeno na istraživanje Sunčevog sistema.

 

Šta je Nasin rover Perseveranace otkrio na Marsu - epizoda 4

GMPerseverance4 1

What did NASA's Perseverance rover discover on Mars? – Episode 4

U prethodnoj epizodi o istraživanju rovera Perseverance ostavili smo ga da se sprema da uzme prvi uzorak tla koji će biti vraćen na Zemlju u narednoj deceniji, a helikopter Ingenuiti nakon što je završio svoj istorijski 10. let na Mars. U ovom videu ćemo otkriti šta je Perseverance otkrio o dnu kratera Jezero, a videćemo i kako je završena prva naučna kampanja ovog rovera.

 

Sićušni sateliti nam pokazuju kako se Zemlja menja u skoro realnom vremenu (TED predavanje)

Tiny satellites 1

Tiny satellites show us the Earth as it changes in near-real-time

Will MarshallMarshall

Svemirski naučnik

Satelitske slike su revolucionirale naše znanje o Zemlji, sa detaljnim slikama skoro svakog ugla ulice koje su lako dostupne na mreži. Ali Vil Maršal iz Planet Labs-a kaže da možemo bolje i brže - tako što ćemo biti manji. On predstavlja svoje sićušne satelite -- ne veće od 10 k 10 k 30 centimetara -- koji, kada se lansiraju u klasteru, daju slike cele planete visoke rezolucije, koje se svakodnevno ažuriraju....