TEHNOLOGIJA

Moj prijatelj je ovaj kadar sjajne prezentacije Apple Watcha prokomentarisao ovako: "Nije valjda da na neki način pominju astrologiju?!".

AppleWatchPošto su u tom momentu prezentacije upravo govorili o istorijskom značaju horologije i ja sam na momenat pomislio:“Jao, nije valjda da ima veze s time, sa ‘kućama’, horoskopima i ostalim glupostima“. A onda sam razmislio bolje - naravno da nema, u pitanju je astronomija. Kvazinauka nije Apple stil, kao prvo. Kao drugo na listi planeta nema Plutona. A ceo sat i ceo taj horološki momenat ima neku astronomsku, kosmičku notu. Sam postupak merenja vremena, razumevanja vremena je tesno vezan za nauku i naučnu misao i Apple se dosta oslanja na tu ideju na više mesta vezanim za sat. Možda preterujem, ali na neki način, Watch spaja pop kulturu, modu i njihove vrednosti sa naukom. U pitanju je mali korak ka budućnosti u kojoj nauka i razum nisu samo jedne od alternativa već opšteprihvaćena norma ponašanja i razmišljanja. Bar se nadam.

Zanima me kakve će astronomske aplikacije dobiti Apple Watch vremenom.

Uglavnom, jedna stvar mi je pala na pamet razmišljajući o Apple Watchu, koja nema direktno veze sa njim, već sa trenutnom tehnologijom generalno. Postoje stvari kojih prosto nismo svesni pošto postaju obične, ali kada razmislimo, shvatamo njihov značaj. Jedna takva stvar je, recimo, momentalna, globalna komunikacija. A druga je upravo vezana za sat - merenje vremena. Živimo u vremenu kada je vreme savršeno sinhronizovano širom planete, dostupno gotovo svakom ljudskom biću sa preciznošću od +/- 50 milisekundi. Ja se dobro sećam vremena kada bi preciznost svakog dogovora u dobroj meri zavisila i od toga da li je osoba podesila sat i da li su satovi podešeni prema istom izvoru. Stvari nisu počinjale, recimo, u 7 ili 8, već bilo gde u rasponu od 10-ak minuta oko punog sata. I satove smo morali da redovno podešavamo. I usklađujemo sa letnjim i zimskim računanjem vremena. 

Danas svako ko ima telefon, kompjuter povezan sa internetom a, uskoro, i smartwatch (kada postane masovna stvar) - ima dar tačnog vremena. Ima jedan štos za Apple Watch: jedan od izgleda sata koji može da se namesti je Miki Maus koji tapka nogom svake sekunde. Kažu da kada više ljudi sa Apple Watchevima stoji jedan pored drugog i svi imaju Mikija na satu, njegovo tapkanje postaje gotovo hipnotičko, pošto svi počnu da lupkaju nogom u istom momentu u skladu sa kucanjem sata.


Komentari

 • Baki said More
  Naučnici su zaključili (tako piše u... 3 sati ranije
 • Baki said More
  NGC 612 je sočivo galaksija u... 3 sati ranije
 • marino1 said More
  Hvala ti Jozefe na ovoj vrijednoj... 10 sati ranije
 • Željko Kovačević said More
  Pozadinsko zračenje ostavlja svoj... 10 sati ranije
 • Slavko said More
  Srećan rođendan AM ! Još mnogaja... 1 dan ranije

Foto...